Kunstluis kraakt Museum Het Valkhof

Van onze redactie
28 februari 2020
Museum Het Valkhof kondigt aan vanaf 2020 jaarlijks een kunstenaar carte blanche te geven. Deze zogenaamde 'Kunstluis' krijgt de vrijheid gedurende het jaar met korte interventies 'als een luis in de pels' te reageren op de collectie of de organisatie van het museum. Aan kunstenaar Bart Drost de eer om in 2020 op te treden als eerste Kunstluis.
De Kunstluis krijgt van Museum het Valkhof de vrije hand om naar eigen inzicht zeven keer te ‘luizen’. Inhoud en timing zijn geheel aan de kunstenaar. Alles in en om het museum kan voor hem aanleiding tot ingrijpen zijn: lopende tentoonstellingen, objecten uit de collectie, nieuws over het museum, ideeën over het presenteren van kunst, etcetera. Directe aanleiding voor de terugkerende Kunstluis was Drosts onaangekondigde installatie ‘Mind your step’ vorig jaar, waardoor menig bezoeker én medewerker van het museum verrast werd. Museum Het Valkhof wil met deze introductie op een inspirerende manier dat wat leeft in de stad of onder kunstenaars verbinden met dat wat leeft in het museum.

Kunstluis 2020

Bart Drost, naar eigen zeggen beeldend kunstenaar, tekendokter, freelance conservator, professioneel amateur en gewoon een aardige man, bijt het spits af als allereerste Kunstluis. In zijn kunst bedient hij zich van diverse materialen en technieken. Zijn kunst is niet onder één noemer te vangen. Hij zal dan ook ongetwijfeld de bezoekers verrassen tijdens zijn interventies.

Het prentenkabinet kraken

De eerste interventie komt voort uit het ongenoegen van de Kunstluis dat expo-ruimte in het museum niet altijd wordt benut. ‘Te gek voor woorden dat het prentenkabinet al twee maanden leeg staat’, zegt Drost ‘alsof er niet een depot is met talloze kunstwerken, alsof er niet honderden kunstenaars in de stad zijn die een mooie presentatie in deze ruimte zouden willen en kunnen maken.’ Daarom kraakt de Kunstluis tijdens zijn eerste interventie deze ruimte en stelt deze beschikbaar aan collega’s Elvira Duives, tekenaar mini-portretjes, en Tonni van Sommeren, houtbewerker met een draai. De kaping van het prentenkabinet is een boodschap naar alle musea om alle hoeken en gaten in te vullen.

Drosts eerste interventie vindt plaats van dinsdag 3 tot en met zondag 8 maart. De data van de resterende zes interventies zullen kort voor actie te vinden zijn op de website van Museum Het Valkhof.


Dit bericht delen:

Advertenties