25-jarige man veroordeeld voor verkrachting

Van onze redactie Donderdag 31 December 2020
De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man zonder vaste woonplaats voor het verkrachten van een vrouw in Nijmegen. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van 20 maanden op.

De voor het slachtoffer onbekende man drong in de nacht van 2 juli 2020 haar kamer binnen. Hij overmeesterde haar, omdat hij seks wilde hebben. De man pakte haar tegen haar wil vast, kuste haar en betaste haar schaamstreek over de onderbroek heen waarbij hij zijn vingers in haar vagina bracht. Het slachtoffer verzette zich tegen deze seksuele handelingen. Nadat het slachtoffer een aantal keer gilde kwam de buurman haar kamer binnen, waarna hij de man uit haar kamer trok.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat het in deze zaak, volgens het strafrecht, om verkrachting gaat. De man dacht alleen aan zijn eigen seksuele behoeftes. De verkrachting vond plaats in de eigen woning van het slachtoffer. Dit is een plek waar zij zich veilig hoort te voelen. Dit rekent de rechtbank de man zwaar aan. Zijn handelen heeft een grote impact gehad op het leven van het slachtoffer.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Bij het bepalen van de straf let de rechtbank op het psychologisch onderzoek waaruit naar voren komt dat de verkrachting in verminderde mate aan de man kan worden toegerekend. De man heeft stoornissen die van invloed zijn geweest op het delict. De rechtbank neemt dit advies van de psycholoog over.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf

De rechtbank oordeelt dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet worden opgelegd en een lichtere straf niet passend is. Kijkend naar de stoornissen die door de psycholoog zijn vastgesteld zou de rechtbank normaal gesproken een behandeling opleggen in een vrijwillig of gedwongen kader. De rechtbank en officier van Justitie zien hiervoor in deze zaak geen ruimte, omdat de man een vreemdeling zonder verblijfsvergunning is en nauwelijks Nederlands spreekt. De man kan ook in het kader van zijn gevangenisstraf enige vorm van behandeling krijgen, zoals hij deze nu ook al krijgt bij ‘Veldzicht Vreemdelingen’.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 4.700 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.