Proef met bodycams voor maaltijdbezorgers van start

Van onze redactie
29 februari 2020
Vandaag werden twaalf bodycams aan maaltijdbezorgers uitgereikt. De gemeente Nijmegen, bureau Toezicht en politie, samenwerkend in de Veilige Wijkteams willen samen met Domino's Pizza, Thuisbezorgd.nl en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) met deze proef ervoor zorgen dat maaltijdbezorgers veiliger hun werk kunnen doen. Eerder bleek dat maaltijdbezorgers die uitgerust zijn met een bodycam minder kans hebben overvallen te worden.
Met deze actie doet Nijmegen mee aan de landelijke proef met bodycams. Domino’s experimenteerde al met succes met bodycams, gesubsidieerd door het CCV, voor maaltijdbezorgers in Rotterdam. De preventieve werking daarvan bleek groot; op de plekken waar de bodycams werden ingezet, daalde het aantal overvallen. De proef zal voorlopig alleen gehouden worden bij enkele ondernemingen. De bodycams worden ingezet van 29 februari tot 1 mei, waarna een evaluatie volgt. Bij succes kan het aantal bodycams vanaf oktober worden uitgebreid wanneer de dagen weer korter worden en de kans op overvallen weer toeneemt.

High Impact Crime

Maaltijdbezorgers hebben een grotere kans om slachtoffer te worden van een overval. Een overval wordt gezien als een zogenaamde High Impact Crime (HIC). De impact van HIC-delicten is groot. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de directe omgeving. De afgelopen twee jaar zijn er vier overvallen geweest op maaltijdbezorgers in Nijmegen. Recentelijk is er ook een pizzeria overvallen waar veel bezorgers werken. Het veiligheidsgevoel kan door High Impact Crimes worden aangetast.

Start pilot

Voordat de maaltijdbezorgers de bodycams in gebruik namen, kregen zij vandaag eerst een uitgebreide instructie in de Domino’s vestiging aan de Daalseweg. Bij deze aftrap waren burgemeester Bruls en vertegenwoordigers van het CCV, politie, Domino’s en Thuisbezorgd.nl aanwezig.


Dit bericht delen:

Advertenties