Herdenking bombardement op Nijmegen

Rafi van den Berg
19 februari 2020
Herdenken, beleven, beseffen en vieren. Nederland staat stil bij 75 jaar bevrijding. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad. Bijna achthonderd doden waarvan voornamelijk burgers, duizenden gewonden en een totaal verwoeste binnenstad, dat was de trieste balans.
Op zaterdag 22 februari aanstaande zal tijdens de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen hierbij stil worden gestaan. De herdenkingsplechtigheden vinden plaats in de Petrus Canisiuskerk en bij het monument De Schommel aan het Raadhuishof.

Als ik niet meer thuis kom

Dat de impact van dit bombardement enorm was, valt niet te ontkennen. Jan Robben schreef hierover in 2010 een gedicht dat zo veelzeggend is dat het gemis, leegte en verdriet van de achterblijvers van deze gebeurtenis bijna voelbaar is.

Als ik niet meer thuis kom

Wanneer het morgen toch ochtend wordt, blijf dan niet rollen naar koude plekken in ons bed. Doe gerust zoals je deed voor je me kende. Besmeer een boterham, schil een appel op ons stenen aanrecht en laat een vlieg naar buiten. Mis me maar niet, vergeet me heel voorzichtig. Je hoeft niet verliefd te blijven op de stilte.

Jaap Robben, 2010

Programma

De officiële herdenking aanstaande zaterdag 22 februari vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur.

Het programma luidt als volgt:

12.00 uur begint de Gebedsdienst in de Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat 37. Hier zullen onder andere burgemeester Bruls, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Deputy Chief of Mission U.S. Embassy Marja Verloop en Colonel David Sears van de Amerikaanse ambassade aanwezig zijn.

Om 13.00 uur start de officiële herdenking bij het monument De Schommel aan het Raadhuishof 1 waar gezamenlijk naar toe wordt gelopen. Bart Janssen zal een fragment voorlezen uit zijn boek ‘Het verdriet van Nijmegen’ en kinderen van het Montessori College zullen een aantal gedichten voordragen. Om 13.28 uur worden de klokken geluid waarna er twee minuten stilte zal zijn.

Na deze plechtigheid zal door leerlingen van Basisschool Montessori kaarten worden uitgedeeld aan het publiek en daar aansluitend kransen gelegd. De kinderen van het Montessori-onderwijs zullen hierbij assisteren. Na afloop is er een samenzijn in de hal van het stadhuis.

Gelijktijdig met de herdenking bij de Schommel is er om 13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de Begraafplaats aan de Daalseweg. Hier liggen veel slachtoffers van het bombardement begraven. Na afloop is hier een informele ontvangst in de Lutherse kerk, Prins Hendrikstraat 79 en om 15.30 uur onthult wethouder Vergunst een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die hier zijn begraven.

Informatie

Meer informatie over de verschillende herdenkingen rondom het bombardement is te vinden op de website van de gemeente Nijmegen.

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties