Kletskoppen Kindertaalfestival zoekt jonge Taalhelden

Van onze redactie
18 februari 2020
Op zaterdag 29 februari organiseren taalonderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek voor de derde keer het Kletskoppen Kindertaalfestival. In bibliotheek De Mariënburg leren kinderen op een speelse manier hoe taal werkt. Met taalspelletjes en -experimentjes kunnen ze zo een echt diploma als Taalheld verdienen. Met het diploma mogen ze deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.
Bij alle activiteiten tijdens het festival krijgen de kinderen een sticker. Met een volle stickerkaart kunnen ze bij een speciale balie een diploma en een button ophalen. ‘Natuurlijk zijn alle kinderen welkom om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek, ook als ze niet naar het festival komen’, zegt Sharon Unsworth, taalwetenschapper en projectleider van het festival. ’Op deze manier vestigen we de aandacht op het feit dat voor ons onderzoek heel veel kinderen nodig zijn. Het is niet altijd even makkelijk om die te vinden. Tijdens het festival kunnen ouders hun kinderen ter plekke inschrijven in onze database.’

Daarnaast is het festival natuurlijk vooral ook bedoeld om te laten zien hoe leuk, interessant en spannend taal en taalwetenschap kan zijn. ‘Bij wetenschap denken mensen helaas nog steeds vaak aan mannen in witte jassen die door een micro- of telescoop turen. Wij willen laten zien dat je ook serieus en relevant onderzoek kunt doen naar taal', zegt Unsworth.

Nieuwe doelgroepen

Dit jaar is door middel van voortrajecten extra ingezet op het bereiken van nieuwe doelgroepen. Zo vulde Kletskoppen vier lessen in van de IMC Weekendschool. Leerlingen gingen samen met nachtburgemeester en Spoken Word-artiest Cees de Beer aan de slag met het schrijven van teksten. Tijdens het festival dragen zij hun verhalen samen met Cees de Beer voor op het grote podium.

‘Op deze manier proberen we ook gezinnen die uit zichzelf minder snel geneigd zijn naar een wetenschapsfestival te komen en waar van huis uit minder vanzelfsprekend aandacht is voor de Nederlandse taal bij het festival te betrekken', aldus Unsworth. ‘Met hetzelfde doel organiseerden we ook een minifestival voor de gezinnen en vrijwilligers die aangesloten zijn bij de Voorlees Express. We hopen dat we daarmee hun interesse gewekt hebben en dat ze naar het festival komen.’

Theatervoorstelling en kinderboekenschrijvers

Het festival wordt geopend met de muziekvoorstelling Dikkie Dik en de taart, opgebouwd rondom een levensgroot boek met originele Dikkie Dik-tekeningen van Jet Boeke. Naast de vele verrassende wetenschappelijke demonstraties zijn er meertalige voorleessessies, een workshop onzin- en lichaamstaal door theatergroep Kwatta, optredens en workshops van kinderboekenschrijvers Tineke Honingh, Pim Lammers en Pieter Koolwijk en wordt ter plekke een festivalkrant gemaakt door aanwezige kinderen.

Informatie

Veel van de activiteiten zijn ook toegankelijk voor anderstaligen en voor doven en slechthorenden. De activiteiten zijn voor kinderen vanaf 2 jaar en verschillen per leeftijdscategorie.

Het Kletskoppen Kindertaalfestival vindt plaats op zaterdag 29 februari van 9.30 tot 16.00 uur in Bibliotheek de Mariënburg. De toegang is gratis. Het volledige programma is te vinden op de website van het Kletskoppenfestival

Dit bericht delen:

Advertenties