Koninklijke onderscheiding voor Ludo Vrijdag

Van onze redactie
14 februari 2020
Ludovicus, roepnaam Ludo, Vrijdag ontving vanochtend de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt deze Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de oude muziek. Burgemeester Bruls reikte de onderscheiding aan hem uit tijdens een koffieconcert in de Luthersekerk aan de Prins Hendrikstraat.
Ludo Vrijdag (76) heeft een enorme staat van dienst maar het begon allemaal met de oprichting van het ensemble Cappella Pratensis. Hiervoor was hij lange tijd zakelijk en artistiek leider en was een zeer stimulerende collega en leider van vele masterclasses en projecten Oude Muziek, zowel in binnen als buitenland.

Cultuurhistorische kennis

Vrijdag speelde ook een belangrijke rol binnen de samenwerkingsverbanden van korenorganisaties en kinderkoren. Met zijn enorme cultuurhistorische kennis weet hij zijn omgeving hier enthousiast voor te maken en te stimuleren. Maar de heer Vrijdag is ook zelf een zangtalent en heeft vaardigheden als docent. Hij heeft zijn kennis, roeping en enthousiasme ingezet voor de professionele- en amateurkunst in zowel binnen als buitenland.

Liefde voor oude muziek

Ludo Vrijdag was met zijn liefde voor de oude muziek, gecombineerd met zijn creativiteit en organiserend vermogen, een motor van vele producties. Zeker noemenswaardig en opvallend is ook zijn betrokkenheid bij amateurzangers. Via één van zijn vele projecten, het ensemble Ariosto, wist hij als zangdocent de link te leggen tussen professionele musici en de betere amateurs.

Veel initiatieven

Door zijn vele initiatieven en bijdragen voor de klassieke vocale muziek uit de Renaissance, heeft hij zeer veel betekend voor dit genre. Buiten zijn artistieke en muzikale competenties had hij ook de gave om op juiste wijze subsidies te verwerven en fondsen en donaties binnen te halen. De heer Vrijdag weet als geen ander mensen met beoogde kwaliteiten samen te brengen en een situatie en sfeer te creëren waar mensen het beste van zichzelf kunnen inzetten.

Hiernaast heeft hij de afgelopen jaren ook functies bekleed als productieleider bij de Stichting ter bevordering van de Nederlandstalige koormuziek, koorconsulent, dirigent, initiatiefnemer van concerten en 14 jaar lang muzikaal leider en zanger bij Summerschool De Stemsleutel.

 


Dit bericht delen:

Advertenties