Top entertainment bij 't Swerte Schaop

Karel Hermsen
10 februari 2020
Afgelopen zaterdag organiseerde carnavalsvereniging 't Swerte Schaop haar 58e galazitting in een tot grote schapenstal omgetoverd Kolpinghuis.
In de bomvolle grote zaal heette voorzitter Vincent Duppen de massaal toegestroomde Knotsenburgse carnavalisten van harte welkom en vroeg om een moment van stilte ter nagedachtenis aan het overleden lid Elise Tromp. Haar levensmotto ‘vier het leven’ zou ook het motto van de avond worden. En hoe!

Het ruim drie uur durend programma was een aaneenschakeling van professioneel hoogstaande podiumacts van eigen leden en Nijmeegse groepen met een groot Schapenaandeel. Knotsenburg heeft het oubollige, amateuristische patronaatsgehalte ver achter zich gelaten en bewees dat het zich kan meten met de besten op het gebied van carnavalesk entertainment.

President Jaime Tromp zette de vaart er direct in. Zelfs zo snel dat de Lemmekes in allerijl uit de kleedkamer moesten worden gehaald. De allerjongsten uit de schapenfamilie lieten zich daardoor niet van de wijs brengen en brachten zelfverzekerd een dartelende openingsdans. Een woord van dank aan trainster Pauline Raemakers en de onderscheiding van Jeugdprins Sem I waren zeker verdiend.

Voorzitter Vincent Duppen haalde vervolgens senator en oud-prins Ton Janssen op het podium.

Ton, 44 jaar senator en bij het brede Knotsenburgse publiek bekend van zijn talloze carnavalsliedjes onderging zijn verdiende upgrading tot eresenator met gepaste trots. Opa Janssen weet nog steeds hoe hij een zaal aan het schunkelen krijgt. Dat bewees hij met zijn liedjes ‘Rondom Marieken’ waarin hij herinneringen opdiepte hoe hij als langharige tiener in het centrum kwajongensstreken uithaalde en zijn eerste lief vond, gevolgd door zijn bekende ‘Nimweegse sterren die stralen’. Ook dansgarde De Waalsterretjes straalden met hun dans op een swingende versie van Nimweegse evergreens. Zo krijgt ‘Al mot ik krupe’ een heel andere dimensie.

De jeugd van JKC 2.0 voelt met `Maak de C` aan alles dat het weer carnaval is. Tiffany bracht meezingers op een wijze waarop Nena en Helene Fischer jaloers zouden zijn.

Vanuit een tableau vivant ontplooide Dance Fever zich als een perfect showballet dat met een knipoog naar Amerikaanse gospel- en communitykoren ook nog prachtig kon zingen.

De schapenstal veranderde in een complete ‘wild west’ toen 4 met vervaarlijke pistolen zwaaiende cowboys en 4 hoogblonde cowboynettes van De Gùrdel Familie alle country roads in Knotsenburg lieten uitkomen.

Het Knots Collectief, 6 mannen en 6 vrouwen uit verschillende carnavalsverenigingen, brachten een hilarische show van zang en dans, waarbij de elasticiteit van de herenlijven, toch allen 40 plussers niet alleen opviel maar ook op de lachspieren werkte.

Alleskunner Bianca Duppen kroop in de huid van het typetje ‘Relasietherapeut Tonia, voor als het effe nie zo lekker lupt` en gaf stelletjes in de zaal het ene na het andere gratis advies om de romantiek terug te brengen in hun relatie. ‘All you need is love’. Zij zorgde voor het ene na het andere lachsalvo, waarbij de tranen bij menigeen over de wangen liepen. Knotsenburg is met Tonia een tonpraoter van niveau rijker.

Protocollair en met alle egards werd Prins Mark I met zijn kabinet ontvangen. Mark loofde `t Swerte Schaop vooral vanwege haar niet aflatende bijdragen tijdens de sociale avonden in de Nijmeegse verzorgingstehuizen. Tijdens carnaval organiseert de vereniging samen met St. Anneke en ’t Geberste Kruukske een spetterend driedaags festijn in De Waagh. President Tromp overhandigde de dorstlustige hoogheid vervolgens de sleutel van het waaggebouw. Mark sprak de wens uit dat deze sleutel ook op het stadhuis past.

De Vrouwkes, 6 schapendames van net aan de middelbare leeftijd, bezongen in een nieuwe versie van het aloude ‘spiegeltje, spiegeltje aan de wand` in Plastic Fantastic hoe zij met botox, siliconen en pillen toch een Barbielijf houden, zodat zij soepel blijven passen ‘in mooie pakjes en hoge hakjes’.

Na deze inspanning ging bij hun het lichtje niet uit maar aan en werden ze ‘ik ben niet hip, ik ben niet strak’, geconfronteerd met de keiharde realiteit. De ‘pure natuur’ bleek toch vooral te bestaan uit papieren vulmiddelen die in het publiek werden gedumpt. Op weg naar de menopauze koesteren ze hun rimpels en sinaasappelvel en is ieder van de dames `toch blij met wie ik ben`.

Het Feestcafé bedolf de zaal aan het begin van haar optreden onder een grote laag confetti, waarna met het succesnummer ‘Kom eens lekker in mijn armen` en een Duitse Medley het einde van de avond en het begin van de afterparty werden ingeluid.


Dit bericht delen:

Advertenties