Zeker 60 mensen raakten dakloos en moesten gaan inwonen bij de familie in de omgeving of werden elders opgevangen. Volgens getuigen werden er bij alle ellende ook veel spullen gestolen.
Deze gebeurtenis heeft een grote impact gehad op de wijk. Vanaf september 1944 na de Operatie Market Garden was Nijmegen frontstad en kwam het Waterkwartier zwaar onder vuur te liggen omdat er veel Engelse militairen lagen ingekwartierd. In de maanden daarna waren de bewoners gewend geraakt aan de bombardementen, granaatinslagen en beschietingen van de Duitsers vanuit de Betuwe. Ook vlogen er veel V-1’s over op weg naar andere doelen. Bij luchtalarm vluchtten de bewoners de schuilkelders in, die ze soms zelf in de tuin hadden gemaakt, of ze zochten een veilige plek in de kelder van de voormalige Theresiakerk. De V-1’s, de beruchte vliegende bommen, vlogen redelijk laag over en waren duidelijk herkenbaar aan de vuurstraal achter de raketmotor en maakten een onheilspellend en rommelend geluid, alsof de motor er elk moment mee kon ophouden. Op die noodlottige zondagmorgen 18 februari 1945 gebeurde dat ook daadwerkelijk.
Na de oorlog plaatsten de bewoners van het Waterkwartier op de plaats des onheils een gedenkteken. Bij nieuwbouw werd dit later verwijderd. In 2010 is op initiatief van de in 2013 overleden oud-inwoner Anton Ruijters een herinneringsplaquette gerealiseerd bij kloostergemeenschap De Bron. Ieder jaar vindt hier een herdenking plaats en eens per vijf jaar een grote, officiële herdenking.
Informatie
Op 18 februari wordt met oud- en huidige wijkbewoners, leerlingen van Kindcentrum Aquamarijn, andere belangstellenden en diverse organisaties de slachtoffers van deze ramp herdacht. De plechtigheid begint precies om 10.00 uur bij de plaquette bij De Bron aan de Biezenstraat.
Na het openingswoord van burgemeester Bruls zullen vertegenwoordigers van oud-wijkbewoners, de zusters Clarissen en leerlingen van basisschool de Aquamarijn het woord voeren. Daarna wordt de Last Post geblazen, volgen er 2 minuten stilte en kunnen bloemen worden gelegd.
Aansluitend is er gelegenheid om met wijkbewoners en familie na te praten in wijkcentrum de Biezantijn. Daar is ook de 2e uitgave van het boek ’V1 bominslag 18 februari 1945 in het Waterkwartier’ te koop.