SSgN zet volgende stap als Eco-School

Van onze redactie
3 februari 2020
Aan het begin van de `Week van de Circulaire Economie` startte vanmiddag de SSgN officieel als Eco-School. Conrector Theo Verhoeven, Suus van Daal, Tessa Belt, Manouk Thewissen en Ronny tekenden als vertegenwoordigers van het Ecoteam de intentieverklaring voor deelname aan het internationale Eco School Programma. Robin Kop van natuureducatiecentrum De Bastei was eregast.
Eco-Schools is `s werelds grootste en door de Verenigde Naties erkende keurmerk voor duurzame scholen waaraan 51.000 scholen en 19 miljoen leerlingen uit 68 landen meedoen. De Bastei is de uitvoeringspartner van deze internationale organisatie voor scholen uit Nijmegen en geeft ondersteuning door middel van advies en projectmateriaal.

Voor de SSgN is het ondertekenen van de intentieverklaring een logische vervolgstap naar nog meer aandacht voor duurzaamheid.
Scholen die meedoen aan Eco-schools zijn scholen met ambitie. Het past uitstekend in het Jenaplanconcept, het brede internationaliseringsprogramma en onderwijs voor actief burgerschap op deze school.

Groen schoolplein

Op de SSgN is op het gebied van duurzaamheid al het een en ander gerealiseerd. Naast verschillende jaarlijks terugkomende milieuprojecten heeft de school al een gouden predicaat voor Gezonde Schoolkantine, zijn de daken volgelegd met 945 zonnecollectoren en voldoet het gebouw ruimschoots aan de eisen voor een goede klimaatbeheersing en luchtzuivering.

Vorig schooljaar werd door leerlingen en docenten uit de Projectgroep Duurzaamheid een projectplan opgesteld voor een groen en duurzamer schoolplein. Met steun van de gemeente en de provincie Gelderland kon dit snel worden gerealiseerd. Zo is een opvangreservoir voor regenwater gecreëerd onder een pannaveldje, is een deel van de harde bestrating vervangen door perken en bloeiende, insectenvriendelijke planten en is op het plein een aantal bomen geplant voor schaduw en de opvang van CO2.

Vervolgstappen

Vervolgactie in het Eco-School Zevenstappenplan is het uitwerken van de Ecoscan waarmee het duidelijk wordt welke knelpunten er op het gebied van duurzaamheid zijn. Daarna wordt een actieplan geschreven waarmee leerlingen en personeel van de school aan de slag gaan.
Duurzame afvalscheiding staat daarbij hoog op het prioriteitenlijstje. In een schoolgebouw waar dagelijks zo`n 1300 leerlingen en 150 medewerkers doorbrengen is dat een hele klus. Het is voor iedereen een continu proces van bewustwording, aandacht en handhaving. Voor alle stappen geldt dat leerlingen centraal staan. Zij onderzoeken de school, bedenken acties en voeren deze uit. Samen met iedereen in en om de school. Na twee jaar hoopt de SSgN als kroon op het werk de felbegeerde Groene Vlag van de Eco-Schools te mogen ontvangen. Overigens niet als einddoel maar als een verplichting voor de toekomst.

Overige onderwijsinstellingen in Nijmegen die meedoen in het Eco-School programma zijn: basisschool Prins Maurits, basisschool De Sterredans, Vrije School Meander, Helicon VMBO, Dominicus College, NSG en de Radboud Universiteit.

Dit bericht delen:

Advertenties