Integrale controle bij bedrijven Noordkanaalhaven

Lars Schwachöfer
30 januari 2020
Vandaag werden meerdere bedrijven en personen op bedrijventerrein Noordkanaalhaven gecontroleerd. De integrale controle werd door de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst van de Belastingdienst), de Douane, politie en Bureau Handhaving gehouden op initiatief van de gemeente.
Op het bedrijventerrein, bestaande uit de Koopvaardijweg, Beurtvaartweg en Cargadoorweg, zijn meerdere bedrijven gevestigd. Medewerkers van Bureau Handhaving van de gemeente controleerden en registreerden elk voertuig en elke bestuurder die het terrein opreed. Agenten en medewerkers van de FIOD en de Douane bezochten de bedrijven op het terrein. Daar werd onder andere gecontroleerd op het naleven van milieuregelgeving en illegale huisvesting.
 
Op een binnenplaats achter enkele bedrijven werden meerdere sloten van twaalf zeecontainers opengeslepen door een slotenmaker. De inhoud werd gecontroleerd, waarna er nieuwe sloten opgehangen werden. Op de containers zijn formulieren geplakt, waarop uitleg van de controle en instructies staan voor het ophalen van de sleutels. Volgens een medewerker van een van de bedrijven worden de zeecontainers aan verschillende personen verhuurd.
 
Bij een van de bedrijven, waar niemand aanwezig was, werden vier pallets met dozen vol sigaretten zonder accijnszegels aangetroffen. De politie meldt dat het om ongeveer 1200 kilogram aan tabak gaat. De brandweer heeft een rolluik open gezaagd om toegang tot een naastgelegen ruimte te krijgen. Na controle van de ruimtes werden de dozen met sigaretten, maar ook meerdere tassen en dozen met namaak merkkleding in beslag genomen.

Bij enkele bedrijven werden sporen aangetroffen die erop wijzen dat er illegale bewoning plaatsvindt. Vier mannen uit Moldavie zijn aangehouden en overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Liander ontdekte energiefraude door het aftappen van stroom. In een van de containers werden benodigdheden voor een hennepkwekerij aangetroffen. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de spullen meegenomen ter vernietiging.

 
De gemeente laat weten dat er geen directe aanleiding was om een controle uit te voeren op het bedrijventerrein. Regelmatig voert de gemeente integrale controles uit, waarbij samengewerkt wordt met alle betrokken instanties. Burgemeester Bruls: 'Om de veiligheid en leefbaarheid in Nijmegen blijvend te waarborgen, houden wij van tijd tot tijd dergelijke integrale controles. Het is goed om dit onder regie van de gemeente met veel partners te doen, zodat eventuele illegale zaken direct aangepakt kunnen worden. De resultaten sterken mij in mijn opvatting dat dergelijke controles noodzakelijk zijn. We zullen dit dan ook zeker vaker doen.'

Dit bericht delen:

Advertenties