Blauwe Steen 2019 voor Peter Kuipers

Van onze redactie
30 januari 2020
Afgelopen week ontving Peter Kuipers uit handen van Rob Jaspers (Blauwe Steendrager 2018) tijdens een ondernemersbijeenkomst van het Huis voor de Binnenstad in de Waagh, de Blauwe Steen 2019. De Blauwe Steen wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die zich vanuit een breed maatschappelijk veld bijzonder verdienstelijk gemaakt hebben voor de ontwikkeling van de stad Nijmegen.

Peter Kuipers zet zich al jaren vrijwillig in voor de binnenstad. Als torenwachter waakt hij sinds zijn pensionering vanuit grote hoogte over de stad. Met Gilde Nijmegen zorgt hij dat de Stevenstoren bezocht en beklommen kan worden. Ook de andere torens in Nijmegen brengt hij onder de aandacht bij het grote publiek, bijvoorbeeld tijdens de Torendagen.

Crowdfundingactie

Vanuit de klokken in de torens ontstond zijn interesse in carillons. Peter startte een crowdfundingactie om het carillon aan het Koningsplein nieuw leven in te blazen. Dit carillon had met zijn melodie en verschijnende figuren grote aantrekkingskracht op de jongste bezoekers van de binnenstad. Zijn initiatief om het carillon aan het Koningsplein weer in ere te herstellen was voor het bestuur aanleiding hem de 37e Blauwe Steen uit te reiken.

De Blauwe Steen

Op de hoek Broerstraat en Burchtstraat is De Blauwe Steen te vinden waar in de loop van de Nijmeegse geschiedenis heel wat vonnissen ten uitvoer werden gebracht. Dieven werden bij wijze van pronkstelling enige tijd met een ijzeren ring op de Blauwe Steen vastgemaakt maar ook werden vingers en oren afgehakt. Het bestuur van de toenmalige Vereniging Binnenstad Ondernemers heeft in 1984 die pronkstelling in ere hersteld, om in tegenstelling tot de bedoelingen in vroeger eeuwen, iemand te eren. Het Huis voor de Binnenstad zet deze traditie voort.

 

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties