Vakantie met jonge kinderen, zo blijft het leuk

Van onze redactie
29 januari 2020
Bij het woord vakantie denk je aan uitrusten. Maar als je met jonge kinderen op pad gaat, is die rust waarschijnlijk ver te zoeken. Peuters hebben een ander idee van vakantieplezier dan hun ouders en dat betekent dat je jouw eigen verwachtingen nogal eens zult moeten bijstellen. Een paar tips om het voor het hele gezin ontspannen te houden.

Een lange autorit naar je vakantiebestemming is vermoeiend, en al helemaal met jengelende kinderen op de achterbank. Een goede oplossing is om ’s nachts te rijden. Ga laat in de middag op pad, leg voor het avondeten aan bij een restaurant zodat het vakantiegevoel al begint, en dan mogen de kids naar dromenland. Zorg voor comfortabele kleren. De pyjama waarin ze thuis slapen bijvoorbeeld.

Zorg voor entertainment onderweg

Nieuwe spelletjes doen wonderen voor kinderen. Denk ook aan jezelf en kies geen spelletjes met het soort geluid waar je horendol van wordt. Nog prettiger is het voor de kleintjes als die vervelende autorit regelmatig wordt afgewisseld met leuke dingen. Een wat langere stop bij een wegrestaurant met een speeltuin, een picknick uit de koelbox, of een bezoekje aan een attractie. Goed, het duurt wat langer voordat je op je bestemming bent, maar je komt wel uitgerust aan.

En dan… de bestemming

Zelf wil je misschien van alles zien en beleven op vakantie. De plaatselijke cuisine uitproberen in leuke restaurantjes, mooie steden bezichtigen, meedoen aan sportieve activiteiten. Voor kleine kinderen worden al die activiteiten en indrukken al snel teveel. Ze hebben behoefte aan een eigen plekje, waar ze hun eigen gang kunnen gaan. Een ideale oplossing voor een gezinsvakantie met peuters is dan ook een vakantiehuis huren. Anders dan in een hotel of op een camping, geef je ze hier het gevoel ‘thuis’ te zijn.

Structuur is belangrijk

Hoewel de vakantie ook voor kinderen een avontuur moet zijn, is het goed om hun dagelijks ritme niet te veel om te gooien. Dus zorg dat het eten op vaste tijden op tafel komt en bedtijd = bedtijd. Weten waar ze aan toe zijn werkt geruststellend, voor de kleintjes en daardoor ook voor jou zelf.

Wil je meer tips voor een ontspannen gezinsvakantie met jonge kinderen? Hier vind je er maar liefst 101.


 


Dit bericht delen:

Advertenties