Free Future jongerenprogramma 75 jaar vrijheid

Van onze redactie
29 januari 2020
Van 3 t/m 9 februari vindt in Nijmegen het jongerenprogramma Free Future plaats. Het programma bestaat uit Free Future College én Into the Future festival. Ambassadeur van Free Future Emma Wortelboer is gedurende de hele week aanwezig en woont het interactieve programma vol boeiende workshops én spectaculaire activiteiten bij.
De viering en herdenking van 75 jaar Vrijheid is een goed moment om stil te staan bij het thema vrijheid in de breedste zin van het woord. Met ondersteuning van de provincie Gelderland, Gelderland Herdenkt en het vfonds organiseert de gemeente Nijmegen Free Future: hét jongerenprogramma waarbij vrijheid in al haar facetten centraal staat. Een week lang beleven, onderzoeken en vieren jongeren samen de vrijheid. Free Future partners zoals De Lindenberg, Radboud Reflects, ROC Nijmegen en De Schoenfabriek organiseren een speciaal scholenprogramma voor het voortgezet onderwijs en MBO/HBO/WO en een 75 uur (!) durend gratis festival.
 
Commissaris van de koning en burgemeester bij aftrap Free Future week

 
Op 3 februari zal presentator en stand-up comedian Edson da Graca de eerste middelbare scholen ontvangen in De Lindenberg. Het programma wordt om 9.30 uur afgetrapt door de commissaris van de koning John Berends en de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Uiteraard is onze Free Future ambassadeur Emma Wortelboer ook van de partij.
 
Gedeputeerde Peter van ’t Hoog bij opening Free Future MBO

Op donderdag 6 februari vindt de MBO dag van Free Future plaats in het ROC Nijmegen. Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog opent de dag samen met Emma Wortelboer, een energieke start van een bijzondere dag.
 
Free Future College De hele week worden jongeren uitgedaagd op het thema Free Future met diverse workshops. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van fake news, klimmen met de Luchtmobiele Brigade of het bijwonen van een Cabarap- en/of complimentenshow. Ook is er een Holy Sh*t Show, spoken word van Anne Bosveld en zijn er interessante lezingen van o.a. Tim van Esch (frontman Handsome Poets). De aanwezige, boeiende en uiteenlopende gasten, makers en inspirators willen jongeren aanzetten tot denken, doen, vinden, beleven en ervaren. 
 
Openingsvuur Into the Future

Op donderdag 6 februari brengen jongeren het vrijheidsvuur vanuit Wageningen via Arnhem naar Nijmegen. Voordat Emma Wortelboer het vuur ontsteekt op ’t Eiland bij Nijmegen, loopt ze samen met diverse jongeren en hardlopers de Sunset March. Het vrijheidsvuur zal 75 uur lang branden bij het kampvuur van Into the Fik, een onderdeel van Into the Future.
 
Into the Future

 
Van 6 t/m 9 februari beweegt Into the Future zich 75 uur non-stop door heel Nijmegen. Leer een ijsbad nemen met Sascha van Ras, luister naar ervaringen van transgendermodel Loiza Lamers, ontdek wat er met je ‘digitale ik’ gebeurt achter de schermen bij Into Radboud Reflects, loop op vrijdag mee met Cees de Beer, Nachtburgemeester van Nijmegen of op zaterdag met de LHBTI community bij de Sunset March, kook samen met Vjeze Fur (De Jeugd van Tegenwoordig), neem deel aan een interactieve middag bij Into Academy, feest mee tijdens INTO YOU, speel een potje American Football en nog veel meer.
 
Afsluiting Free Future met gedeputeerde en burgemeesters Arnhem, Nijmegen en Wageningen

De afsluiting is op zondag 9 februari op het Eiland veur Lent. Het gevoel van de gehele week wordt in woorden samengevat door Anne Bosveld in een spoken word performance. Wat heeft Free Future ons gebracht? Hoe zien we de toekomst van herdenken en vrijheid vieren? Welke rol hebben grotere evenementen daarbij? Free Future is één van de grotere Gelderse evenementen binnen het Gelderland Herdenkt programma. Bridge to Liberation Concert in Arnhem en het Bevrijdingsfestival in Wageningen zijn twee andere grotere evenementen. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog, Burgemeesters  Hubert Bruls uit Nijmegen, Ahmed Marcouch uit Arnhem en Geert van Rumund uit Wageningen gaan daarover het gesprek aan met de aanwezige jongeren.

Bekijk het programma op de website Free Future.

Dit bericht delen:

Advertenties