Bouw Ecodorp Zuiderveld start medio 2020

Van onze redactie
25 januari 2020
Met de ondertekening van het contract voor de bouw van een nieuwe leefgemeenschap in Nijmegen Noord, gaat medio 2020 de bouw van 'Ecodorp Zuiderveld' daadwerkelijk van start. Aan de ondertekening gisteren, ging een lange periode van samenwerking met o.a. de toekomstige bewoners vooraf. In de loop van 2021 wordt de nieuwbouw opgeleverd.
Ongeveer de helft van de nieuwe bewoners van de sociale huurwoningen en appartementen is al bekend. De Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG) is samen met Talis opdrachtgever voor de plannen. De gemeente Nijmegen steunt de plannen en noemt het qua architectuur en invulling een ‘zinvolle afwijking’ van de rest van Zuiderveld.

Zuiderveld

Zuiderveld is de nieuwste woonwijk van de Waalsprong. Het ligt ten noorden van de Grote Boel. Het wordt een typische buitenwijk met zo’n 600 woningen. Er komen voornamelijk koopwoningen en daarnaast ook sociale huurwoningen. Woningcorporatie Talis bouwt hier samen met Trebbe iets bijzonders, namelijk Ecodorp Zuiderveld. Dit wordt een leefgemeenschap met 46 woningen voor CVEG. Alle andere woningen in de wijk zijn in de afgelopen twee jaar hier al gebouwd.

Ecologisch bouwen

Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld worden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven gecombineerd met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Zo wordt bij de bouw isolatiemateriaal van tweedehands textiel in het dak verwerkt. Ook worden restpartijen baksteen gebruikt. Er worden verschillende duurzame maatregelen getroffen, die duurzaam wonen en leven met een lager energieverbruik mogelijk maken.

Sociaal duurzaam

Er komt een grote gemeenschappelijke tuin die de bewoners met elkaar, op een ecologische manier aanleggen en onderhouden. Auto’s en apparatuur worden gedeeld. Michel Pott, de projectmanager van Talis legt uit dat de bewoners ook sociaal duurzaam gaan wonen: ‘CVEG kwam in 2017 met een woondroom bij ons: mensen die zorg vragen en mensen die deze zorg samen willen dragen, wonen samen bij elkaar. Ze kunnen hierdoor langer thuis blijven wonen. Iedereen levert een bijdrage in iets wat bij hem of haar past. Dit spreekt ons heel erg aan. Vandaag is weer een stap dichter bij deze droom.’


Dit bericht delen:

Advertenties