[Video] NSG bereidt zich voor op Musical 'West Side Story'

Rafi van den Berg
22 januari 2020
Eens in de drie jaar maakt NSG Groenewoud met leerlingen, medewerkers en ouders een musical die wordt opgevoerd in de Stadsschouwburg. Al vier keer op rij waren er uitverkochte zalen en staande ovaties. Voor de deelnemers, die zowel voor als achter de schermen meewerken, is het een ervaring die hun leven lang bijblijft.
Ondanks vele speculaties onder de leerlingen welke musical het dit jaar zou worden, waarbij met name Mama Mia veelvuldig werd genoemd, was de keuze voor West Side Story al gemaakt. Voorgaande keren werd deze musical vaak genoemd maar viel de keuze steeds op een ander stuk. Toch bleef voor de leden van het artistiek team de musical West Side Story een enorme uitdaging om eens te maken. Dit jaar trokken zij de stoute schoenen aan en werd deze prachtige musical gekozen. De musical zal in de eerste week van februari 2021 worden opgevoerd.

West Side Story uitgelicht

Bij het kiezen van een musical komt aardig wat kijken. Zo moet er worden voldaan aan bepaalde criteria zoals dansbare muziek, veel beschikbare rollen en een koor. In de musical West Side Story doen leerlingen, medewerkers en ouders mee aan 10 disciplines: dans, koor, spel, orkest, te verwerken, heeft de musical een moderner jasje gekregen dat meer past bij de interesses van de jongeren.

De repetities van de musical West Side Story duren 15 maanden en dit jaar zal Nieuws Uit Nijmegen maandelijks de repetities van de verschillende disciplines volgen en deze uitlichten door middel van video’s, foto’s en artikelen. Deze maand wordt de discipline dans als eerste belicht waarbij onder andere productieleider Jessie Jager en dansers Pieter Tuininga en Stephanie Ricciardi aan het woord komen.
 
Buiten comfortzone treden

Voor productieleider Jessie Jager is het meemaken van het proces van de musical, van audities tot aan de uitvoering, het mooiste van de hele productie. ‘Werken naar een persoonlijk eindproduct en elke week de leerlingen steeds meer zien groeien, is prachtig om te zien’, aldus Jessie. Volgens Jessie is het bijzondere aan deze musical dat er veel disciplines zijn waar leerlingen aan mee kunnen doen die niet op het podium willen staan. ‘Dat is het mooie van zo’n groot project, op die manier kunnen leerlingen met en van elkaar leren en toch een beetje buiten hun comfortzone treden. ‘Ook dat maakt deze ervaring zo bijzonder’, aldus Jessie.
 
Hiphop meets klassiek en acrobatiek

De musical West Side Story bevat veel dans. De bekende danschoreograaf Nash Smith kreeg de eer om West Side Story een nieuwe vorm te geven, met daarin veel hiphop en acrobatiek. Voor de audities meldden zich maar liefst 147 leerlingen waaruit uiteindelijk 32 leerlingen zijn gekozen. Pieter Tuininga en Stephanie Ricciardi zijn twee van de gelukkigen die een rol hebben weten te bemachtigen. Beide leerlingen zijn al langere tijd met dans bezig. Pieter Tuininga: ‘Ik dans al vanaf mijn derde jaar en ik moest wel auditie doen, vond ik zelf.’
Het was nog een flinke auditie waarbij een stukje choreografie van dansleraar Nash én een zelfbedachte dans moesten worden uitgevoerd. ‘Zo kon er goed worden gekeken wat iedereen kon en ik was erg blij dat ik uiteindelijk ben gekozen’, aldus Pieter.

Ook Stephanie Ricciardi was blij toen zij hoorde dat ze mee mag dansen in de musical. ‘Voor mij was het de eerste keer dat ik auditie deed ondanks dat ik al eerder mee kon doen aan voorgaande musicals van NSG Groenewoud’, vertelt Stephanie. Hiphop is haar specialiteit, want zelf is zij al 10 jaar bezig als danseres. Alhoewel zij auditie deed voor de discipline spel en productie, gaf haar dans bij de jury de doorslag. ‘Het lijkt mij erg leuk om verschillende kanten van andere leerlingen te zien en elkaar beter te leren kennen’, aldus Stephanie. ‘Dat is voor mij ook een reden om mee te doen aan deze musical.'

Meer NSG Groenewoud West Side Story

De musical van NSG Groenewoud is al jaren een begrip. Wil je als publiek een kijkje achter de schermen en het proces van de musical West Side Story meemaken, dan is dit mogelijk. Via de websiteFacebookpagina en Instagrampagina van NSG Groenewoud zijn video’s en foto’s bekijken van de vorderingen. Daarnaast zijn op de Facebook- en Instagrampagina van Nieuws Uit Nijmegen foto’s, video’s en interviews te zien van de musical in een maandelijkse update

Dit bericht delen:

Advertenties