Burgemeester Bruls opent Nationale Voorleesdagen

Van onze redactie
22 januari 2020
Vanochtend om 10.00 uur opende burgemeester Bruls bij kinderopvang Heyendaal de Nationale Voorleesdagen. De burgemeester deed dit door voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar 'Moppereend' van uitgeverij Lemniscaat. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met zaterdag 1 februari.
Gedurende de Nationale Voorleesdagen krijgt het voorlezen extra aandacht. Voorlezen verhoogt de concentratie van kinderen en is goed voor de taalontwikkeling. Daarnaast vergroot het de woordenschat en prikkelt het de fantasie. Voor peuters en kleuters is het soms nog lastig om zich te verplaatsen in een ander. Zij kunnen zich nog niet zo goed voorstellen dat andere mensen er ook andere gevoelens, gedachten en ervaringen op nahouden. Voorlezen lijkt kinderen te helpen om deze cognitieve vaardigheid te ontwikkelen.

TopTien

Naast ‘Moppereend’ hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien negen andere prentenboeken gekozen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek – naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties – voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. De Nationale Voorleesdagen vinden voor de zeventiende achtereenvolgende keer plaats.

Dit bericht delen:

Advertenties