Misdaadcijfers stabiel, toename overlast zwervers en drugsgebruik

Van onze redactie
22 januari 2020
De misdaadcijfers van de meest bekende vormen van misdaad zijn in 2019 in Nijmegen redelijk stabiel gebleven. Dat blijkt uit een overzicht van deze cijfers, die gistermiddag gepresenteerd zijn door burgemeester Bruls.
De traditionele vormen van misdaad zijn onder te delen in vermogensdelicten, geweldsdelicten en overlast en vernieling. Bij de eerste categorie zien we een lichte stijging van een aantal delicten, zoals diefstal van motorvoertuigen en woninginbraak. De cijfers blijven echter in bijna alle gevallen onder het meerjarengemiddelde. Het aantal woninginbraken is iets toegenomen na een jarenlange sterke daling.
 
Bij de geweldsdelicten is alleen bij straatroof een stijging te zien; een ontwikkeling die past in wat in het hele land gebeurt. Of dit eenmalig is voor 2019, zal de komende jaren blijken. Positief is het om te zien dat het aantal gevallen van huiselijk geweld, bedreiging en mishandeling al een aantal jaren blijft dalen in onze stad.
In de laatste categorie, overlast en vernieling, zijn de cijfers redelijk stabiel. Er is meer overlast van zwervers en overlast door drugs en drankgebruik. Er zijn daarentegen minder vernielingen de laatste jaren.
 
Burgemeester Bruls benadrukt dat er blijvende inzet nodig is: 'De cijfers over meerdere jaren geven gelukkig een redelijk stabiel beeld. Het blijkt echter bij alle vormen van criminaliteit dat het nodig blijft om keihard te werken om burgers te kunnen blijven beschermen en boeven te blijven pakken. En deze cijfers geven vooral een beeld van de traditionele vormen van misdaad. Er zijn echter meerdere vormen van criminaliteit in Nederland waar we ook steeds meer aandacht aan moeten geven. Cybercrime is daar een goed voorbeeld van. Het blijkt dat deze vorm de laatste jaren snel om zich heen grijpt. Alle reden om op alle gebieden hard aan het werk te blijven voor een veilig Nijmegen.'

Dit bericht delen:

Advertenties