Pop up restaurant Happietaria voor goed doel in Syrië zoekt locatie

Sanne kerkers
17 januari 2020
Pop up restaurant Happietaria Nijmegen is op zoek naar een pand. Het restaurant dat open is van 18 februari tot 18 maart wil geld ophalen voor boerenfamilies in Syrië.

Voor de elfde keer gaat pop up restaurant Happietaria dit jaar een maand open om geld op te halen voor het goede doel. De voorbereidingen door studentenvrijwilligers zijn volop bezig maar er is nog geen pand waar het restaurant zich een maand lang kan huisvesten. Het project loopt in verschillende Nederlandse steden. Aan het hoofd van elk restaurant staat een Happietaria Managementteam waaronder verschillende commissies vallen. Zoals de menucommissie met echte fijnproevers, een kookcommissie vol keukenprins(ess)en en een pandcommissie. Deze laatste groep is al enkele maanden op zoek naar een geschikte locatie. Dat is helaas nog niet gelukt.

Veerkrachtige landbouwsector

Happietaria is een actie van Tear, dit is een ontwikkelingsorganisatie die mensen helpt om zelf op te staan uit armoede en onrecht. Happietaria Nijmegen hoopt 25.000 euro bij te kunnen dragen aan het project.

Een bezoek aan Happietaria draagt bij aan het project voor wederopbouw van de veerkrachtige landbouwsector in Syrië. Door de oorlog verkeert Syrië in een economische crisis. In het dorp van het project leidde de oorlog tot de uittocht van vrijwel het hele dorp. Tijdens gevechten zijn huizen en landbouwmaterialen verwoest of zwaar beschadigd. De meeste bewoners waren werkzaam in de landbouw en verloren hun baan en inkomen. De politieke situatie is in het gebied van het dorp gestabiliseerd en veel inwoners zijn teruggekeerd. Het project is er niet op gericht voedselhulp te verlenen maar support te geven aan de boeren zodat zij zelf de landbouwactiviteiten en productie op kunnen starten. De aanschaf van koeien, geiten en imkerspullen zijn hier onderdeel van. Een lokaal onderzoek in het dorp toont aan dat er behoefte is aan het verbouwen van gewassen en het houden van bijen zodat honing verkocht kan worden op de markt. Er worden zaden gekocht en uitgedeeld van gewassen die de boeren voor de oorlog verbouwden zoals komkommer, tomaat, anijs, kikkererwten en graan. Waterpompen worden hersteld en irrigatiemateriaal aangeschaft. Aan het eind van het project zijn dorpelingen in staat de winst te gebruiken voor levensonderhoud van het gezin en de opbouw van hun dorp. Het project ondersteunt 150 huishoudens. De boeren verkopen de gewassen op lokale markten wat een positieve impact heeft in de regio waar zo’n 6600 mensen wonen.

Potentieel pand

Door te eten in het restaurant kan ieder zijn steentje bijdragen, er staat onder andere een Syrisch driegangenmenu op de kaart. Ook is het mogelijk een gift te doen via de website. Met een gift van 36 euro kunnen acht kippen worden aangeschaft en voor 25 euro wordt een boer voorzien in zaden voor zijn gewassen. Maar om dit allemaal mogelijk te maken is een geschikte horecagelegenheid nodig. Happietaria Nijmegen kan de hulp van Nijmegenaren hiervoor goed gebruiken, zodat Happietaria een groot succes wordt én de Syrische boeren steun krijgen. Alle tips die kunnen leiden tot een potentieel pand zijn meer dan welkom. Het pand moet ruimte hebben voor ongeveer 50 gasten, aanwezigheid of mogelijkheid tot een professionele keuken en water- en krachtstroomvoorziening. Mail naar info.nijmegen@happietaria.nl of naar pand.nijmegen@happietaria.nl of bel 0613037054.

Klik hier voor meer informatie of op facebook of Instagram onder de naam Happietaria Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties