Dyslexie of andere leerproblemen? Er is een oplossing!

Van onze partner Woensdag 15 Januari 2020
Kinderen willen van nature graag leren en voldoen aan de eisen die aan hen gesteld worden. Voor sommige kinderen is dit een complete nachtmerrie, het lukt ze gewoon niet om op school mee te komen. Soms is het zo erg dat ze helemaal niet meer naar school willen omdat het leren voor hen misselijkmakend is. Voor Guen Leesberg (56), eigenaresse van Voorbij-Dyslexie, een herkenbaar beeld. ‘De pijn ontstaat omdat het kind niet mag zijn wie het is en mag denken zoals het zou willen denken. Vierkante kinderen worden door ronde gaatjes gepropt’, aldus Guen.

Uitgangspunt van Voorbij-Dyslexie is dat ieder gezond kind gewoon kan lezen, rekenen en studeren. In de praktijk gaat dit echter niet altijd op en lopen kinderen vast in het bestaande leersysteem. Oplossingen worden vaak gezocht in bijles of andere intensieve trainingen, maar volgens Guen ligt de oorzaak niet bij het kind maar bij de toegepaste leermethode. Door af te stemmen op het kind is de oplossing van het leerprobleem snel in kaart gebracht.

Linker- en rechterhersenhelft

Ons brein kent een linker- en een rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft staat voor de ratio (het cognitieve deel) en de rechterhersenhelft staat voor creativiteit. Mensen met een dominante linkerhersenhelft zijn overwegend cognitief ingesteld en hebben weinig moeite met lezen, rekenen en leren. Daarentegen hebben mensen met een dominante rechterhersenhelft, de zogenaamde beelddenkers of gevoelsmensen, juist meer moeite met lezen en rekenen. De oorzaak hiervan ligt volgens Guen bij het hedendaagse leersysteem dat onvoldoende aansluit bij de manier waarop beelddenkers nieuwe informatie verwerken.

Plezier in het leren

Kinderen met een dominante rechterhersenhelft zijn vaak gevoelig en soms ook hoog sensitief. Prikkels komen directer binnen dan bij een gemiddeld kind en het is dan ook belangrijk om te analyseren hoe het kind deze prikkels verwerkt. Door dit samen met het kind te onderzoeken kan een methode worden ontwikkeld die volledig aansluit op de eigen leerstrategie. De weerstand tegen letters en cijfers verdwijnt en het kind krijgt weer plezier in het leren.

Binnen zes sessies duurzaam van je leerprobleem af

De methode van Voorbij-Dyslexie staat voor kort en krachtig behandelen, recht op het doel af zonder verdere belasting met onnodig huiswerk. Kinderen kunnen na 6 sessies door middel van hun eigen leerstrategie begrijpend en technisch lezen, de tafels automatiseren en vervolgens moeiteloos hun achterstand inhalen. Niet alleen het leerprobleem wordt opgelost, ook het negatieve zelfbeeld wordt aangepakt. De methode is bij uitstek ook geschikt voor kinderen die emotioneel in de knoei zitten, zich niet kunnen concentreren, gepest worden, getraumatiseerd zijn of zich onveilig voelen op school.

Kijk voor meer informatie op de website van Voorbij-Dyslexie of EFT-Nijmegen-Sanitas.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (7)

Geplaatst op 16-05-2020 om 15:44 door Jerney Zegers
Onze zoon Lars is ook bij Guen geweest. We hadden al van alles geprobeerd en de zogenaamde deskundige , bleven er maar op hameren dat Lars ADHD had en mijn gevoel zij juist dat Lars deze ADHD gerelateerde klachten had doordat hij niet vooruit kwam met zijn Dyslexie . Het was een lastige tijd vooral voor Lars in één jaar van 3 scholen gewisseld en geen school wist wat ze met hem aanmoesten. En constant maar blijven hameren dat zijn slechte concentratie etc te maken had met ADHD en dat Lars aan de medicatie moest. We hebben van alles geprobeerd met Lars op het alternatieve vlak , maar niks hielp en Lars zijn gedrag werd steeds problematischer , hij kwam zelf op een speciaal basisonderwijs school terecht en ook daar bleef het een gevecht over het ADHD verhaal . Tot dat ik iemand sprak en die raden Guen aan. Ik heb meteen gebeld en ben met Lars naar Guen gegaan. Naarmate de behandelingen vorderde , veranderde Lars als een blad aan de boom en alle ADHD klachten op school verdwenen als een blad aan boom . Van een bijna onhandelbaar kind op school en een eenzaam en doodongelukkig kind thuis . Die zelfs wel eens zei :’ ik hoor niet op deze aarde ‘
Nou , ik kan je vertellen dan breekt je hart .
Naar een kind vol zelfvertrouwen en ADHD klachten vrij .Die nu in de hoogste spelling en begrijpend lezen groep zit van zijn klas . En het nieuwe schooljaar naar het Helicon gaat , waar hij super trots op is en wij natuurlijk ook.
Mocht u dit herkennen en wilt u iets goeds voor u kind doen. Ga dan naar Guen , ik weet zeker dat u al
al na een paar behandelingen een heel ander kind krijgt.

Guen , wij zijn jou eeuwig dankbaar!

Liefs,
Jerney, Barry en Lars

Geplaatst op 16-02-2020 om 18:59 door Maud van der Meulen
Mijn zoon kon niet snel lezen en liep vast op school. Hij werd onzeker, stotterde en haalde letters door elkaar.
Na de behandeling bij Voorbij-Dyslexie gaat lezen goed en het begrijpen van de tekst lukt ook. Gelukkig komt hij nu gewoon goed mee op school. Hij is nu zekerder en vindt lezen veel leuker. Op school konden ze hem niet geven wat hij nodig had, maar Guen heeft Bram in een hele korte tijd ontzettend vooruit geholpen. Ik ben verbaasd geweest hoe snel er resultaat was. Ik merkte het ook aan mijn zoon omdat hij ineens blijer naar school ging.

Geplaatst op 12-02-2020 om 19:16 door Paulien
Onze beide dochters (met dyslexie) zijn bij Guen geweest. De oudste is echt geholpen en is van een kind dat sociaal met zichzelf overhoop lag ontwikkeld naar een prachtige dochter. Ze heeft alle leraren versteld doen staan door binnen een paar maanden van VMBO naar HAVO/VWO te ontwikkelen, puur omdat ze lekker in haar vel kwam te zitten.
Onze jongste is vooral erg druk en met de EFT methode van Guen is ze erg geholpen om rustig te worden aan het eind van een dag of voordat ze gaat slapen. Of de aanpak voor ieder kind helpt durf ik niet te zeggen omdat elk kind anders is en dus een andere aanpak nodig heeft. Maar dat is ook het maatwerk wat Guen daarin biedt. Onze dochters zijn erg geholpen geweest met de sessies van Guen.

Geplaatst op 08-02-2020 om 13:27 door Peter
Onze dochter van 9 is ook bij Guen geweest en we hebben echt een ander kind terug. Wij waren best wel sceptisch maar op school ging het gewoon niet goed. Guen heeft haar een andere methode aangereikt die past bij ons kind en ze is met sprongen vooruitgegaan. Waarschijnlijk is ze nog steeds dyslectisch maar het leerprobleem is opgelost en daar gaat het om. We zijn echt een beetje klaar met alle labels die onze kinderen krijgen opgelegd door veelal zeer ervaren docenten, voor ons telt het resultaat.

Geplaatst op 08-02-2020 om 13:26 door Kirsten
Als je niet mee kunt komen met lezen of rekenen op school dan doet dat heel veel met je als kind. Ik was zelf zo een kind en was een vroege leerling. Als je steeds het gevoel hebt dat je iets niet kunt dan voel je dat in je hele lijf. Bij simpele rekensommen voelde ik de paniek en ik kon niet eens meer nadenken. Dus een klassikale beurt krijgen (de hele les zenuwachtig als de juf mij maar geen beurt geeft). Als mijn meester iets aan mij ging uitleggen en vroeg of ik het begreep zei ik gewoon ja en liep snel weer terug naar mijn tafel. Ik wilde niet gezien worden en moest mijzelf verstoppen. Elke dag rekenen was voor mij een ramp en ik hoopte dat ik de sommen over kon schrijven uit het antwoordenboek. Zelf ben ik nu leerkracht in het SBO en ik zie kinderen regelmatig emotioneel blokkeren. Ik zie ook dat het systeem nog steeds niet aansluit bij de kinderen. Kinderen komen allemaal beschadigd binnen vanuit het basisonderwijs. Deze kinderen zijn leerbaar alleen is het zoeken... gelukkig weet ik hoe ik die emotionele blokkades kan oplossen. Ik pas EFT toe daar waar nodig is en kan bij de kinderen. Als je dit niet doet dan
blijft de emotie vastzitten en neem je die overal mee naar toe. Helaas ook als je volwassen bent. Ik ben bij Guen geweest om die emotionele blokkade bij mij op te lossen en ik ben daar heel blij mee! Wat een verdriet kon ik nog voelen in mijn lijf en wat een schaamte als ik terugdacht aan mijn schooltijd. Rekenen voelt nu heel anders en ik vind het nu ook leuk om te doen. En als ik nu een som niet weet, dan zeg ik dat zonder mij ervoor te schamen. Het voelt niet meer als falen maar als een leerkans!
Dank daarvoor Guen.


Geplaatst op 23-01-2020 om 17:40 door Paul Baken
Nee, met 6 sessies ben je niet duurzaam van je leerprobleem af. Als dat zo simpel was zou iedereen dat doen.
Paul

Geplaatst op 16-01-2020 om 09:19 door Sheeda
Guen weet wat ze doet, en weet precies bij de kern het probleem aan te pakken. Mijn zoon is erg vooruit gegaan na behandeling.
Ik raad dit iedereen met dyslexie aan.Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.