NEC-spelers lezen boeken voor op school

Van onze redactie
15 januari 2020
Voetbalclub NEC en de Bibliotheek Gelderland Zuid willen kinderen laten ervaren hoe leuk lezen is. Op dinsdag 21 januari trappen ze gezamenlijk het leesbevorderingsproject 'Scoor een Boek!' af op basisschool De Wingerd in Nijmegen. NEC-speler Mart Dijkstra leest voor op school en tijdens de aansluitende kidspersconferentie mogen de leerlingen hem de oren van zijn hoofd vragen.

Tijdens ‘Scoor een Boek!’ lezen 426 leerlingen van elf scholen in de regio Nijmegen negen weken lang zo veel mogelijk boeken in de klas én thuis. Met elk gelezen boek of leesopdracht scoren ze een ‘doelpunt’ en mogen ze een sticker op een poster plakken. Tijdens het project wisselen leerlingen hun favoriete boeken uit. Om het project af te trappen gaat NEC op 21 januari met diverse spelers op pad om voor te lezen bij de elf deelnemende scholen in het Rijk van Nijmegen. Op iedere school vindt er na het voorlezen een kidspersconferentie plaats. De officiële aftrap vindt om 13.30 uur plaats op basisschool De Wingerd in Nijmegen.

Waarom dit project?

Vanaf groep 5 neemt het leesplezier onder veel kinderen af, zo blijkt uit onderzoek. Vooral onder jongens. Maar juist door te lezen verbeteren kinderen hun taalvaardigheid en woordenschat. Door een voetballer als voorbeeld in te zetten en een spelelement toe te voegen, hopen NEC en de bibliotheek het leesplezier onder basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 te verhogen.

Bikkel

Op donderdag 2 april vindt de afsluiting van ‘Scoor een Boek!’ plaats. Dan maakt NEC-mascotte Bikkel bekend hoeveel boeken de leerlingen in totaal hebben gelezen. Voorgaande jaren was het project een groot succes. Kinderen motiveerden elkaar met leuke leestips en er was een spectaculaire stijging in het aantal gelezen boeken per leerling. Meer informatie over het project is te vinden op de site van Bibliotheek Gelderland Zuid.


Dit bericht delen:

Advertenties