Radboudumc zet 'slim' medicijndoosje in om therapietrouw te bevorderen

Van onze redactie
13 januari 2020
Gebrek aan therapietrouw is een groot probleem bij veel patiënten die medicatie krijgen voorgeschreven; het vergeten van een pil kan de werking van de therapie flink verminderen. Daarom is het Radboudumc voor patiënten met CML (Chronische myeloïde leukemie) gestart met een integrale aanpak om therapietrouw te bevorderen. Een 'slim' medicijndoosje monitort het innamegedrag op afstand en stuurt patiënten een sms als ze vergeten een medicijn in te nemen.

De software achter dit systeem is gekoppeld aan CMyLife, een digitaal platform speciaal ontwikkeld voor CML-patiënten. Dit platform biedt patiënten antwoorden, begeleiding en handvatten voor zelfhulp, zodat patiënten de regie kunnen nemen in hun eigen zorgproces. Als patiënten inloggen op CMyLife kunnen ze inzien welke medicijnen ze innemen en welke score ze halen als het gaat om therapietrouw.

Bijwerkingen

Met zorgverleners wordt ook gekeken naar de redenen van het niet nemen van medicatie. Soms hebben mensen veel last van bijwerkingen of worden de medicijnen vergeten. Door meer uitleg te geven over bijwerkingen, een uitgebreide uitleg van de apotheek, het monitoren van de inname én het sturen van reminders via sms wordt de therapietrouw verhoogd.


Dit bericht delen:

Advertenties