Veel evenementen tijdens herdenking 75 jaar bevrijding

Van onze redactie
8 januari 2020
Het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, wordt dit jaar Europees, landelijk, provinciaal en regionaal groots herdacht en gevierd. In het Rijk van Nijmegen zullen de komende maanden meer dan 50 activiteiten, festiviteiten, festivals, herdenkingen enzovoort te beleven zijn. 
Vanmorgen werd het herdenkingsprogramma gepresenteerd door de bestuurders van de deelnemende gemeenten. In het programma ligt de nadruk op het samen herdenken en vieren. Het programma richt zich op vele doelgroepen. Bewoners van de stad, maar ook veteranen en hun naasten en toeristen uit binnen- en buitenland. 'Er is extra aandacht voor de jeugd, want hun kennis en begrip van vrijheid moet zorgen voor een blijvende aandacht voor het herdenken van oorlogsleed', meldt de gemeente Nijmegen.

Hoogtepunten van de activiteiten die de komende maanden plaatsvinden zijn onder andere het plaatsen van het kunstwerk 'Levenslicht'. Dit tijdelijk kunstwerk verwijst naar de holocaust en de moord op Joden, Roma en Sinti. Bij het monument aan de Kitty de Wijzeplaats zullen op 26 januari als eerste ongeveer 500 lichtgevende stenen geplaatst worden. Een ander hoogtepunt is het jongerenevenement Free Future van 3 tot en met 9 februari. Duizenden jongeren uit heel Gelderland en daarbuiten zullen debatteren en deelnemen aan colleges en activiteiten over vrijheid. De week wordt afgesloten met een driedaags festival in de hele stad met workshops, bijzondere Sunset Marches, debat en feesten.
 
Burgemeester Bruls is als voorzitter van de regionale stuurgroep die de herdenkingen organiseert tevreden: 'Ik ben onder de indruk van het programma dat we met veel partners hebben opgesteld. Goed dat er veel aandacht is voor jongeren en de volgende generaties. Ik verwacht een indrukwekkend en waardig voorjaar in het kader van 75 jaar vrijheid.' Wethouder Fleuren van Berg en Dal: 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom blijven we herdenken en vieren. De vele vrijwilligersinitiatieven van onze inwoners kenmerken de bewogen historie van onze dorpen.'

Dit bericht delen:

Advertenties