Openbaar carnaval Knotsenburg krijgt nieuwe organisatiestructuur

Van onze redactie
5 januari 2020
Afgelopen vrijdag avond kondigde scheidend voorzitter Wilfred Jansen van de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen een nieuwe organisatiestructuur aan voor het openbaar carnaval in Nijmegen.
In zijn speech tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie in de Waagh keek Jansen terug op de afgelopen zes jaar waarin hij de voorzittershamer van de SOCN hanteerde. 

Sinds 1967 coördineert de SOCN de gemeenschappelijke carnavalsactiviteiten in Knotsenburg, zoals de verkiezing van de beide prinsenkabinetten, de organisatie van het jeugdcarnaval en de optocht.

Het afgelopen decennium is er veel veranderd in Knotsenburg. Alhoewel het steeds moeilijker wordt om het openbaar carnaval financieel gezond te houden is de samenwerking tussen de carnavalsverenigingen enorm gegroeid. Zij nemen gezamenlijk deel aan de stadsoptocht en kiezen voor een gezamenlijke carnavalslocatie. Vooral op creatief gebied is er sprake van een regelrechte kruisbestuiving. Steeds meer dans- en zanggroepen komen uit verschillende verenigingen. De samenwerking komt ook tot uiting op de wijze waarop meer dan 150 vrijwilligers hun schouders zetten onder de carnavalsactiviteiten van de SOCN.

Van stichting naar federatie

Een andere organisatiestructuur die dichter bij de Nijmeegse carnavalsverenigingen en groeperingen staat past daar beter bij dan de huidige stichtingsvorm. Men wil in een federatieverband verder. Het streven is om op 1 mei 2020  de voorbereidingen afgerond te hebben en te starten met de Federatie Openbaar Carnaval Nijmegen.

Jansen kondigde in zijn speech tevens aan dat de sleuteloverdracht op carnavalszaterdag 22 februari door burgemeester Bruls aan stadsprins Mark I niet om 12.00 uur plaats vindt, maar verschuift naar een tijdstip later op de dag. Op deze dag staan namelijk ook de carnavalisten stil bij het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 waarbij 800 stadsgenoten om het leven kamen.

De voorzitter stipte nog 2 carnavalistische jubilea aan. Het zogenaamde Wermblaosen wordt komende carnaval voor de 11e keer georganiseerd. Marieke en Jeroen van den Bosch zijn het 44e Boerenbrullofspaar van Knotsenburg, die aansluitend aan de speech van de voorzitter hun ludieke `verloving` mochten ondergaan.

Dit bericht delen:

Advertenties