Kankerpatiënten gezocht voor mindfulness-therapie onderzoek

Van onze redactie
18 maart 2014
Onderzoekers van het RadboudUMC voor Mindfulness zijn op zoek naar deelnemers voor een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) op depressieve en angstklachten bij kanker. Hierbij wordt MBCT groepstherapie met individuele online therapie vergeleken. Hiervoor worden mensen in de regio Nijmegen gezocht voor deelname vóór de zomer.
MBCT is een psychologische behandelmethode om te leren met aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Het blijkt bij mensen met kanker depressie en angst te kunnen verminderen en de kwaliteit van leven te kunnen verbeteren. Bij stress, onplezierige gevoelens en gedachten hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens. Deze controle is echter slechts schijn en heeft helaas vaak een averechts effect. Mindfulness kan helpen om effectiever met deze klachten om te gaan.

Gedurende 9 sessies met verschillende thema’s leert u onder andere om automatische reactiepatronen te herkennen en om te gaan met uw gedachten en gevoelens. De aandacht voor het nu, acceptatie en zingeving staan centraal. U wordt tijdens de MBCT gevraagd om ongeveer 45 minuten per dag te oefenen.
 
Indien u interesse heeft om mee te doen aan het onderzoek kunt u zich via onderstaande informatielink aanmelden.
 

Dit bericht delen:

Advertenties