Mooiste Nijmeegse boeken van 2019

Rachel Henst
31 december 2019
2019 was een rijk boekenjaar voor Nijmegen. In de afgelopen maanden verschenen veel nieuwe boeken over de Waalstad. Nieuws uit Nijmegen speurde de mooiste titels op.

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen

Met Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen is de stad een wandelgids rijker. In acht wandelingen neemt stadswandelaar Kees Volkers de lezer mee naar alle stadsuithoeken. De binnenstadroute is de kortste met 7 km. Het Ooijpad, het Berg en Dalpad, het Groesbeekpad, het Goffertpad, het Wijchenpad, het Weurtpad en het Waalsprongpad zijn tussen de 12 en 17 km lang. Wie ze allemaal loopt heeft een mooie voorbereiding voor de Vierdaagse in de benen en zal zien dat de Waalstad aan alle kanten een heel eigen gezicht heeft. In het westen richting Weurt vindt men het industriële en hippe Nijmegen, naar het noorden het watergebied De Spiegelwaal met nieuwe wijken als Plant je Vlag, richting het oosten de oude groene Elyzeese velden en de stuwwallen en in het zuiden het pad van de kuilen richting de Goffert. De routes kennen geen markering, maar met de beschrijving en kaartjes erbij is het lastig te verdwalen.

Verschenen: april 2019, € 16,95

Time to Momo: Nijmegen

Met Time to Momo: Nijmegen heeft de Waalstad eindelijk ook een eigen stadsgidsje. Drie wandelingen voeren de bezoeker langs allerlei aparte plekjes. De eerste route brengt de wandelaar door het stadscentrum langs hippe zaakjes (Bleshyou met bijzondere planten of de Bierhouder waar men alles weet over aparte biertjes), bijzondere eetgelegenheden (kattencafé Bathazar of de Nieuwe Winkel in het oude Weeshuis) en andere bezienswaardigheden. De tweede route voert de bezoeker naar het Honigcomplex en het rivierengebied met de Spiegelwaal. De derde route maakt via Bottendaal en Altrade een uitstapje richting Nijmegen-Oost, naar Berg en Dal, Beek en de Heilig Landstichting.

Verschenen: oktober 2019, € 14,99

111 plekken in Nijmegen die je gezien moet hebben

In het boek 111 plekken in Nijmegen die je gezien moet hebben beschrijft het duo Andrew Groeneveld en Bart Speleers veel bijzondere plekken in de stad en iets daarbuiten. In alle uithoeken van de Waalstad hebben de auteurs voor ieder wat wils gevonden. In de uitgave staan vooral de minder bekende plekjes, die ook voor Nijmegenaren zelf nog verrassend zijn. De zwerftochten van de auteurs brengen de lezer onder andere naar het Van ’t Lindenhoutmuseum in Neerbosch, de Valkhofbunker die verstopt zit op het hoogste punt van het Valkhofpark en de Kloostertuin Brakkenstein waar paters eigenhandig een prijswinnend zorgcomplex bouwden dat openstaat voor de buurt. Ook bijzondere winkels en monumenten ontbreken niet. Het boek nodigt uit om door te bladeren en kan leiden tot onverwachte struintochten.

Verschenen: april 2019, € 16,95

Sunset March, brug tussen heden en oorlogsverleden

Na het vieren van 75 jaar vrijheid zal vrijwel iedere Nijmegenaar de Sunset March kennen. In het kleurrijke boek Sunset March, brug tussen heden en oorlogsverleden staan de marsen over De Oversteek centraal. Op 75 fraaie foto’s staan groepen afgebeeld die in 2019 bij het vallen van de avond over de nieuwe brug liepen om zo de hier omgekomen soldaten te herdenken. 75 jaar vrijheid wordt verbeeld in 75 foto’s van veteranen, militairen uit binnen- en buitenland, (buitenlandse) bezoekers, verenigingen, scholen en Nijmegenaren die gedurende het afgelopen jaar de Sunset March meeliepen. Auteur Joris Jan Voermans beschrijft de totstandkoming van de Sunset March, interviewt veteraan Francis Keefe die hier in 1944 deelnam aan de oversteek en geeft plaats aan verhalen van de mannen die de Sunset March hebben opgezet. Een mooi eerbetoon aan de 48 militairen die omkwamen bij de heldhaftige oversteek van de Waal tijdens de Operatie Market Garden.

Verschenen: oktober 2019, € 21,95

Het verdriet van Nijmegen 1940-1945, slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Auteur Bart Janssen is voor Nijmegenaren geen onbekende. Eerder schreef hij het indrukwekkende De pijn die blijft, een ooggetuigenverslag over het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944. Nu ligt er Het verdriet van Nijmegen. Een even dikke pil die een monument voor alle Nijmeegse oorlogsslachtoffers vormt, van de kinderen die omkwamen doordat ze met granaten speelden tot de mannen die het leven lieten als dwangarbeider in Duitsland. Omdat Nijmegen lange tijd frontstad was zijn er veel verhalen over door bommen en granaten overleden burgers. Janssen legde in dertien jaar een onnavolgbare speurtocht af naar de herinneringen, verhalen en foto’s over de omgekomen Nijmegenaren. Alleen van de weggevoerde Joden kon Janssen slechts heel weinig persoonlijke verhalen opsporen. Met Het verdriet van Nijmegen is weer een stuk van de geschiedenis van Nijmegen opgetekend en is een monument neergezet voor alle omgekomen Nijmeegse oorlogsslachtoffers.

Verschenen: oktober 2019, € 34,50

De oversteek, zoektocht naar 48 Amerikaanse oorlogshelden

Het boek De Oversteek verscheen eerder in 2013. Dit jaar is er een geactualiseerde herdruk verschenen en kon ook het verhaal van de gesneuvelde militair Willard Jenkins opgetekend worden. Zijn lichaam werd vorig jaar via DNA-onderzoek geïdentificeerd. De 48 militairen die omkwamen bij de oversteek van de Waal op 20 september 1944 worden met dit boek geëerd. Aan het boek is ook een hoofdstuk toegevoegd over de Sunset March. De dagelijkse eremars over De Oversteek ter ere van alle gesneuvelde militairen.

Herdruk: september 2019, € 19,95

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties