Veranderingen in winkelstraten: leegstand neemt toe

Rachel Henst
28 december 2019
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal winkels de afgelopen tien jaar in heel Nederland met ruim elf procent afgenomen. In Nijmegen staat één op de zestien winkels leeg.

Volgens cijfers van onderzoeksbureau Locatus is de leegstand van het aantal winkelpanden in het centrum van Nijmegen het afgelopen jaar toegenomen. In het Nijmeegse centrum heeft een op de zestien winkels halverwege 2019 geen gebruiker. De gemeente wil daarom het winkelcentrum Molenpoort herontwikkelen en er een multifunctioneel winkelgebied van maken om zo de leegstand te beperken. Nieuwkomers dit jaar in het centrum van Nijmegen zijn TK Maxx en Decathlon (in het oude pand van V&D). Zonder deze twee winkels was de leegstand nog groter geweest, aldus makelaar Strijbosch Thunnissen in het jaarrapport ‘Sprekende Cijfers Winkelmarkten Nijmegen’.

Minder winkels

In de regio Nijmegen zijn er nog maar 4,7 winkels per 1000 inwoners. Tien jaar terug waren dit er nog 5,5. De regio behoort daarmee tot de regio’s met nog net niet het minste aantal winkels per aantal inwoners. De regio met het minste aantal winkels per 1000 inwoners is Flevoland met vier winkels.

Supermarkten

In alle wijken van Nijmegen zijn volgens het CBS binnen een straal van vijf km twee warenhuizen te vinden. Wat het aantal supermarkten betreft zijn de verschillen groter. In het stadscentrum zijn binnen een straal van één kilometer zes supermarkten te vinden voor de dagelijkse boodschappen. In de wijken Groenewoud, Tolhuis, De Goffert, Staddijk, Westkanaaldijk, Neerbosch en Bijsterhuizen moeten de mensen verder weg om een supermarkt te vinden. Binnen een straal van drie kilometer kun je daar wel je boodschappen doen.


 


Dit bericht delen:

Advertenties