Herdenkingsplaquette bombardement Kraijenhofflaan

Van onze redactie
29 oktober 2013
Vanochtend is een plaquette onthuld ter herdenking van de slachtoffers van het het bombardement op 22 februari 1944. Het initiatief hiertoe kwam van de heer Jan Hermens.

Een oud schoolgenote van hem, Beppie Witteveen, verloor op die bewuste dag in 1944 haar moeder. 3 Amerikaanse bommen kwamen toen in de Kraijenhofflaan en Sperwerstraat terecht. Haar moeder was een van de slachtoffers die in de tram, lijn 3, zat en die noodlottigerwijs net voor de plek van de inslag stopte.

In april van dit jaar bezocht Beppie Witteveen, die al jaren in Australie woont, deze plek. Samen hebben zij toen bloemen gelegd bij Bakkerij de Bie voor de deur en ontstond het idee om een blijvende herinnering aan alle 44 doden die toen vielen te zoeken.

Deze werd gevonden in het plaatsen van een plaquette op de gevel van de bakkerij. Deze werd samen met de toendertijd ernaast gelegen slagerij Brinkhoff ook grotendeels door de bom verwoest.

Na een korte speech van de heren Hermens en van Hees werd samen met een aantal kinderen van de Michiel de Ruyterschool en de heer Brinkhoff de plaquette onthuld. Dhr Brinkhoff is een van de overlevenden van de aanval.

Onder belangstelling van enkele tientallen mensen legden de kinderen bloemen en er werd dit gedicht, door de heer Hermens geschreven, voorgedragen:

Kraijenhofflaan

Dit gedicht

geeft iedereen inzicht

In deze straat waar wij nu staan

zijn door 3 bommen hele families heengegaan 

Alle oorlogen en daarbij het verdriet

dat willen wij niet

Hoe het onder andere bij slager Brinkhoff

en bakker De Bie is gegaan

heeft veel mensen leed aangedaan

Rust in vrede

voor U in de toekomst en heden

Op de foto v.l.n.r: Dhr Hermens, Dhr Brinkhoff en Dhr van Hees.


Dit bericht delen:

Advertenties