Niet meer knallen bij dieren in Nijmegen

Rachel Henst
27 december 2019
Wie met de jaarwisseling vuurwerk gaat afsteken, mag dat niet meer overal doen. De gemeente Nijmegen heeft dit jaar vuurwerkvrije zones ingesteld om de dieren te ontzien. Wie toch vuurwerk afsteekt en wordt betrapt, kan beboet worden.
Parken, natuurgebieden, begraafplaatsen en op een afstand van 100 meter van kinderboerderijen en dieropvangcentra zoals de Dierenambulance Nijmegen, zijn dit jaar knalvrij. Burgemeester Bruls heeft hiermee gehoor gegeven aan de wens van de gemeenteraad. De raad stemde in met het plan van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om een aantal vuurwerkvrije plekken in de stad aan te wijzen. Hiermee is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) veranderd en kan er voortaan bekeurd worden. Eerder zag de burgemeester vooral beren op de weg en was hij niet van plan de APV hiervoor te wijzigen. ‘Er komt geen extra handhaving op deze gebieden. Het zijn niet de grootste probleemgebieden van de stad op het gebied van vuurwerk’, zo zei Bruls in een eerder gehouden raadsvergadering. 

Strafbaar

Nu zijn de gebieden alsnog vastgelegd in de APV en kan er daadwerkelijk bekeurd worden bij een overtreding. De pakkans lijkt klein omdat Bruls geen extra agenten in de gebieden gaat zetten. Wie toch wordt betrapt, riskeert een boete van 100 euro.

Groot draagvlak

Onder Nijmegenaren is groot draagvlak voor de vuurwerkvrije gebieden, zo blijkt uit de Peiling jaarwisseling van juni 2019. Ongeveer de helft van de ondervraagden kiest voor georganiseerde vuurwerkshows. Bijna dertig procent wil zelf vuurwerk afsteken behalve op vuurwerkvrije plekken, waar men rekening wil houden met oudere inwoners, verstandelijk beperkten en met dieren. Slechts twaalf procent wil zelf vuurwerk afsteken in de hele stad. 

Overlast

De gemeente heeft de plekken waar niet geknald mag worden op een kaart afgebeeld. Vuurwerk mag afgestoken worden vanaf 18.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op 1 januari op de daarvoor toegestane plekken. Overlast van vuurwerk kan gemeld worden bij de gemeente via Meld & Herstel.

Dit bericht delen:

Advertenties