Documentaire Wei toont impact van dementie

Van onze redactie
30 december 2019
De documentaire 'Wei', waarin filmmaker Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders heeft vastgelegd, is vanaf 26 december te zien bij filmhuis LUX. 'Wei' ging eind november op het prestigieuze IDFA in première en behoorde daar met een waarderingscijfer van 9.0 tot de publieksfavorieten.
‘Wei’ toont de impact van dementie op een gezin. In zijn eentje filmde Ruud Lenssen (33) zijn ouders gedurende de laatste twee jaar dat zijn vader nog thuis kon wonen. Zijn werkwijze levert een zeer intieme film op waarmee Lenssen de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken. ‘De angst, de onzekerheid, de schaamte, de frustratie, het zit allemaal in de film. Om het vaak stille lijden van mantelzorgers zichtbaar te maken, wilde ik die pijn zo eerlijk mogelijk weergeven. Ons zorgstelsel zit zo in elkaar dat er een enorme druk ligt bij mantelzorgers. In de film zie je wat dit voor een gezin betekent.’

Troost en houvast

De rode draad in ‘Wei’ is het paradijsje dat vader Jac heeft gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan.

Onvermijdelijk afscheid

Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

Informatie

De trailer geeft alvast een indruk van de film. Vanaf 26 december draait de documentaire ‘Wei’ bij LUX in Nijmegen. Op zaterdag 4 januari vind hier een speciale vertoning plaats, inclusief een nagesprek met de regisseur. Meer informatie is te vinden op de website van LUX.

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties