Het Vergeten Kind bezorgt Nijmeegse kinderen een leuke dag

Van onze redactie
22 december 2019
Stichting Het Vergeten Kind organiseerde een Heppie Wintertour-dag naar de Winter Efteling. Vanuit Nijmegen en 33 andere gemeenten vertrokken gisteren 1500 kwetsbare kinderen met 1000 ouders of opvoeders per bus naar het park voor een winterse dag vol kinderplezier. Ze werden vergezeld door burgemeesters en wethouders uit hun gemeente, vanuit Nijmegen ging wethouder Visser mee.
Naar schatting is in drie tot vijf procent van alle gezinnen in Nederland sprake van meervoudige en complexe problematiek. Het gaat om ruim 100.000 kwetsbare kinderen die wonen in een gezin waar minimaal één ouder en één kind langdurig kampen met een combinatie van sociaaleconomische en psychosociale problemen. Kinderen in deze gezinnen zijn veelal ingesloten door een veelvoud van problemen zoals schulden, psychische problemen, verslavingen en onvermogen van ouders. Stichting Het Vergeten Kind richt zich op kinderen uit deze gezinnen en organiseert het hele jaar door activiteiten, zodat deze kwetsbare kinderen weer even gewoon kind kunnen zijn.

Prachtig kerstcadeau

Dowayna Dowayna (11): ‘Ik vind het een hele leuke dag omdat we normaal zoiets niet kunnen doen. We hebben een hele slechte tijd gehad en daarom is een fijne dag nu extra leuk.’ Roxanne (37), moeder van twee kinderen en wonend in een vrouwenopvang: ‘Ik ben hier zo blij mee. Wij komen uit een verschrikkelijke situatie en vinden het heel fijn dat we nu een gezellige dag uit kunnen beleven. Wat een prachtig kerstcadeau.’

Een dag lang plezier

Gisterochtend rond 10.30 uur kwamen de eerste bussen vol kinderen het parkeerterrein op rijden, vergezeld door burgemeesters en wethouders uit hun gemeente. Na een warm welkom door Efteling-mascotte Pardoes en andere Efteling-bewoners, renden de kinderen het park in. Voor de burgemeesters en wethouders uit de deelnemende gemeenten organiseerde Het Vergeten Kind een inspiratiesessie om kennis uit te wisselen en elkaar te ontmoeten. Na deze sessie voegden de lokale bestuurders zich weer bij hun inwoners om samen het prachtige park, dat in winterse sferen gehuld was, te verkennen.

Verbindende inspiratiesessie

Burgemeesters en wethouders gingen mee om de gezinnen te vergezellen, én om zelf meer te weten te komen over de problematiek. Tijdens het inhoudelijk programma voor burgemeesters en wethouders werd stilgestaan bij het belang van een uitje zoals deze, maar ook gesproken over het belang van stabiliteit en veiligheid voor kwetsbare kinderen en waarom de gemeenten hier een sleutelrol in spelen. Margot Ende, directeur bij Het Vergeten Kind: ‘Het was een fantastische dag. Juist voor deze kinderen is het zo belangrijk om zo'n bijzondere dag mee te maken, zonder zorgen en met veel lol en avontuur. Hier kunnen ze na de vakantie op school over vertellen en nog lang met plezier op terugkijken. Herinneringen maken wie je bent.’

Campagne 

De Heppie Wintertour-dag is onderdeel van de landelijke kerstcampagne ‘Wat is jouw kerstwens voor vergeten kinderen in Nederland?’. Het Vergeten Kind wil met de campagne in december aandacht vragen voor de 100.000 kwetsbare kinderen in Nederland. De mooiste kerstwensen worden opgehangen in een grote kerstboom bij de Winter Efteling, zodat de kinderen de wensen kunnen lezen en weten dat ze niet vergeten worden. Meer informatie over de campagne is te vinden op de website van Het Vergeten Kind.

Over de stichting

Het Vergeten Kind zet zich in voor kinderen in Nederland die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Soms is de situatie zo ernstig dat ze niet meer bij hun ouders wonen. Het doel is dat al deze kinderen zich gehoord en gezien voelen, zij op een veilige en stabiele plek wonen en zich positief kunnen ontwikkelen zodat zij hun eigen plek vinden in de maatschappij. Om kinderen nu, maar ook structureel te helpen, werkt de stichting volgens twee pijlers. De eerste is directe kinderhulp waardoor ze ‘gewoon kind’ kunnen zijn en middels korte interventies toch ook fijne herinneringen maken. Het tweede punt is de agendering van urgente problemen in de jeugdzorg en strijden voor duurzame verbeteringen.

Meer informatie is te vinden op de website van Het Vergeten Kind.

 


Dit bericht delen:

Advertenties