Gluren in Het Landhoofd naast spoorbrug

Rachel Henst
21 december 2019
Het gebouw valt niet te missen als je met de trein aankomt in Nijmegen. In het markante pand naast de spoorbrug geeft muzikant en schrijver Peter Daanen vanaf 22 december twee zondagen in de maand een rondleiding.
Het pand, officieel Het Landhoofd genoemd, kent een rijke geschiedenis. Het bestaat al bijna 150 jaar en diende oorspronkelijk als fort om de brug te verdedigen. Tegenwoordig gebruikt muzikant Peter Daanen het als muziekstudio en geeft hij er rondleidingen. ‘Veel mensen die het gebouw kennen of mensen die het passeerden, vroegen zich af wat voor gebouw het is. Ik kreeg weleens de vraag of ik er zelf woonde. Dat heeft mij doen besluiten om in september drie dagen rondleidingen te geven. Als een soort proef om te kijken of men ook echt daadwerkelijk in geïnteresseerd was. Dat was zo’n succes dat ik honderden mensen moest teleurstellen. Daarom organiseer ik nu weer rondleidingen’, vertelt Peter.

Rijksmonument

Het is ook niet gek dat zo veel mensen interesse tonen in het gebouw. Het Landhoofd valt op, zo naast de moderne brug. Aanvankelijk hadden de twee torens aan beide zijden van het spoor vier verdiepingen. De bovenste verdiepingen van de torens sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog en zijn in 2004 herbouwd. Het is bijzonder dat het gebouw er nog staat na alles wat het doorstaan heeft. Het is dan ook een van de laatst overgebleven landhoofden van Europa. Pierre Cuypers, architect van het Rijksmuseum, ontwierp het gebouw. Het Landhoofd is een rijksmonument en kent vele steile trappen en nauwe gangen.

Muziekstudio

Voor Peter is het Landhoofd een bekende plek. ‘Ik kom al vanaf de jaren tachtig in dit gebouw. Mijn schoonvader, de kunstschilder Theo Elfrink, heeft vijftig jaar lang Het Landhoofd als atelier gebruikt. Na zijn overlijden heb ik het omgebouwd tot muziekstudio. Het gebouw heeft een rijke Nijmeegse geschiedenis en ik vind dat dit niet verloren mag gaan’, zegt Peter. Hij stelt zijn studio dan ook open voor geïnteresseerden om daarmee dit gebouw de aandacht te geven die het volgens hem verdient.

Rondleidingen

Vanaf 22 december geeft Peter twee zondagen in de maand een rondleiding in het bijzondere gebouw. Per rondleiding kunnen twintig mensen de geschiedenis horen en zien. Via de Facebookpagina van Het Landhoofd wordt aangegeven op welke zondagen een rondleiding plaatsvindt. Hier kunnen belangstellenden ook een reservering maken. Er worden tien plekken per rondleiding vrijgehouden voor mensen die zich op de dag zelf willen aansluiten. De rondleidingen zijn gratis. Een reservering plaatsen kost 2,50 euro. Het adres is Spoorbrugkade 3a.


Dit bericht delen:

Advertenties