Wie wordt Nijmegenaar van het Jaar 2019

Van onze redactie
9 december 2019
Op 6 januari wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen traditiegetrouw de 'Nijmegenaar van het Jaar' bekendgemaakt. Met deze prijs, die deze keer voor de twaalfde keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden.
De drie kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn Bart Janssen, Qader Shafiq en Nadï van de Watering.

Elke Nijmegenaar kon, zoals elk jaar, de afgelopen tijd kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’. Een onafhankelijke voordrachtcommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van vijf kandidaten. Het digitale stadspanel, met ongeveer 4.000 Nijmegenaren, nomineerde drie kandidaten en wees de winnaar aan.De kandidaten zijn:

Bart Janssen

Afgelopen jaar verscheen het boek ‘Het verdriet van Nijmegen’ van Bart Janssen. Het boek gaat over Nijmegen als frontstad in de Tweede Wereldoorlog. Bart tekende 21 jaar herinneringen op van honderden Nijmegenaren die inmiddels verspreid over het hele land wonen. Zijn werk laat zien hoe groot de impact van de oorlog was voor Nijmegen en hoe de oorlog boven alles een persoonlijk drama was. Van geen enkele Nederlandse stad is een vergelijkbare verzameling ooggetuigenverslagen uit de Tweede Wereldoorlog verschenen.

Qader Shafiq

Qader Shafiq jaagt op uiteenlopende manieren verbeteringen na, waar het gaat om het Nijmeegse leefklimaat en het verbinden van inwoners met verschillende culturele achtergronden. Hij schrijft hierover in columns, organiseert het DI-VERS festival, is vrijwilliger bij de Kledingbank en zet zich in om Nijmegen een waardige ‘Shelter City’ te laten zijn. Daarnaast vervult hij diverse bestuursfuncties en denkt hij mee in denktanks over onder meer het buitenlandbeleid.

Nadï van de Watering

Nadï van de Watering zette afgelopen zomer de problematiek van eenzaamheid onder jongeren op de kaart. Ze introduceerde de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht op Twitter, Instagram en andere sociale media, waardoor veel eenzame jongeren een maatje vonden. Ondanks haar chronische ziekte blijft Nadï positief en is haar communicatie doorspekt met humor en ironie. Daarbij promoot ze steevast de stad, die ze “Blijmegen” noemt.

Eerdere winnaars

De titel Nijmegenaar van het Jaar is sinds 2008 achtereenvolgens gegaan naar Said Achouitar (initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (initiatiefnemer Cosmic Sensation), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (Nijmegen4KidsRights), Rob Jaspers (verslaggever De Gelderlander), Toine Tax, (directeur poppodium Doornroosje), Hendrik-Jan Derksen (online community Welcome to Nijmegen), Eugenie Aartsen (Stichting gratis2dekansje), Rhea Elise Khoeblal (organisator Buiten Spelen piano’s) en Linda van Aken (Vincentiusvereniging Nijmegen).

 

Dit bericht delen:

Advertenties