75.000 auto's uit de spits in Nijmegen

Van onze redactie
9 december 2019
Op de Waalbrug en De Oversteek rijden sinds april 75.000 auto's minder in de avondspits. Dat is te danken aan de campagne SLIMspitsen. In totaal hebben 4700 mensen zich aangemeld en dragen zo bij aan een beter bereikbare stad.
De gemeente Nijmegen probeert het aantal auto’s op de drukste tijden te verminderen omdat de Waalbrug beperkt beschikbaar is vanwege een grote renovatie van de historische brug door Rijkswaterstaat.

In het project kunnen deelnemers op verschillende manieren de spits mijden. In oktober en november werd de spits in 19% van de gevallen gemeden met de fiets, 5% met het openbaar vervoer, 59% door een andere route, 17% van de spitsmijdingen kwam tot stand door buiten de avondspits te rijden of thuis te werken. De doelstelling om dagelijks circa 600 auto’s uit de spits te krijgen, is sneller dan verwacht gehaald waardoor nu, een half jaar later, al bijna 75.000 auto’s de avondspits hebben vermeden.

75.000e mijding

Op 9 december heeft gemeente Nijmegen de deelnemer die de 75.000e spitsmijding heeft gemaakt in het zonnetje gezet met een mooie prijs. De spitsmijder Martin Dekker, besloot  om elke dag met de fiets naar zijn werk te gaan. 'De actie SLIMspitsen heeft mij gestimuleerd om nog meer te gaan fietsen en ik laat mij niet weerhouden door de winter. Soms is op de fiets in de spits sneller. Ik kijk naar rechts en dan zie ik de auto's in de file staan. Ook is fietsen goed voor je gezondheid en ik blijf fit. Als het project stopt, dan blijf ik fietsen.'

Wijkbewoners Nijmegen sparen voor mooie cadeaus

Behalve het SLIMspitsen Waalbrug project zijn er drie wijkprojecten waaraan mensen deel kunnen nemen.  Die projecten zijn erop gericht om de overige verkeersknelpunten in Nijmegen te ontlasten. Hierin worden het reizen met de fiets, per e-bike of thuiswerken sterk gestimuleerd en beloond. Mensen kunnen zich nog steeds aanmelden en meedoen aan een van de 3 wijkprojecten en sparen voor mooie cadeaus. 

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Kijk voor aanmelden en meer informatie over SLIMspitsen op de website.

 

Dit bericht delen:

Advertenties