Inwoners Lent zijn verkeersoverlast Prins Mauritssingel zat

Rachel Henst Zondag 08 December 2019
Automobilisten die met hoge snelheid langs de huizen racen, sluipverkeer en files vlak voor de Waalbrug: de Prins Mauritssingel in Lent is een kwelling voor aanwonenden. Ze eisen maatregelen van de gemeente Nijmegen tegen de verkeersoverlast en sluiten ludieke acties niet uit.

Onlangs zijn aanwonenden de actie ‘Rem voor Lent’ gestart. Staduitwaarts hebben de bewoners last van verkeer dat veel te hard rijdt. Op de stadsweg mag 50 kilometer per uur worden gereden, maar de snelheid ligt veel hoger. Bij een recente radarcontrole bij Thermion heeft de politie veel bekeuringen en een aantal invorderingen van het rijbewijs uitgedeeld. ‘Dat wil zeggen dat het hier prijsschieten is en dat geeft aan dat de zorgen van omwonenden zeer terecht zijn’, aldus de Wijkraad Lent.

Flitspaal staduitwaarts

De Wijkraad Lent pleit voor het plaatsen van een flitspaal staduitwaarts om de snelheid uit de Prins Mauritssingel te halen. De snelheid zorgt voor onveilige situaties. Op de kruising van de Prins Mauritssingel met de Vrouwe Udasingel zijn al meerdere ongelukken gebeurd waarvan één met dodelijke afloop. Het plaatsen van een flitspaal lost echter niet alle problemen op. Sommige aanwonenden denken juist dat die flitspaal zorgt voor meer uitstoot door optrekkend en afremmend verkeer.

Slechte luchtkwaliteit

De bewoners die dicht bij de Waalbrug wonen ervaren weer andere problemen. Paul Vosbeek woont aan de Griftdijk-Zuid en kijkt uit op de Prins Mauritssingel. Hij maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit. ‘Grote files en het langzaam rijdende verkeer hier voor mijn deur leveren veel uitstoot op. De luchtkwaliteit ligt ver boven de toegestane norm. Je ruikt de uitlaatgassen zodra je buitenkomt’, zegt Paul.

Fijnstof, stikstofdioxide en koolstofdioxide zorgen ervoor dat de Prins Mauritssingel al jaren roodgekleurd in de gezondheidsstatistieken staat. Recent onderzoek van de gemeente Nijmegen toont een roodgekleurde verkeersader dwars door de wijk. De hoeveelheid fijnstof kan alleen omlaag als er met een meer constante en lagere snelheid wordt gereden. Het is tijd om in actie te komen, vindt Paul. ‘Als de gemeente niks doet dan moeten we nog meer van ons laten horen en misschien ludieke acties opzetten.’

Sluipverkeer

De bewoners aan de Griftdijk-Zuid zien dat hun straat ook steeds onveiliger wordt. Door de werkzaamheden aan de Waalbrug gaat er dagelijks sluipverkeer door de straat om de file te omzeilen. ‘Je kunt bij wijze van spreken niet meer de weg op vanuit je eigen huis. Onze weg is ook een fietspad en dan heb je van die malloten die met 60 kilometer per uur de straat doorrijden. Het is levensgevaarlijk, zeker als ik met mijn jonge kinderen naar school fiets’, vertelt Paul.

Handtekeningenactie

Aanwonenden van de Prins Mauritssingel zijn samen met de SP een handtekeningenactie tegen de verkeersoverlast gestart. ‘In januari willen we deze handtekeningen gaan aanbieden in de gemeenteraad om een oplossing voor elkaar te krijgen’, zegt Marij Feddema van de SP. Volgens Feddema is het belangrijk dat de actie uit de bewoners zelf komt. ‘Onze rol is ondersteunend. Hoe meer mensen zich bij de actie aansluiten, hoe groter de kans van slagen.’


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (9)

Geplaatst op 10-12-2019 om 20:17 door Rob
Onnozel. Dat is hetzelfde als naast het spoor gaan wonen en dan klagen dat de treinen veel lawaai maken. Man man man. Kansloos dit. Nederlanders ten voete uit

Geplaatst op 09-12-2019 om 11:27 door Henny Dinnissen
Onbegrip van bewoners die er al heel lang wonen begrijp ik maar als je zelf de keuze hebt gemaakt om daar te gaan wonen had je kunnen weten waar aan je begon.
Dus niet zeuren of een bord in je tuin.

Geplaatst op 09-12-2019 om 10:55 door Corine
Daar kies je toch voor als je daar gaat wonen? De weg was er eerder dan de huizen!
En hoe moet het verkeer anders de stad bereiken?
En stapvoets of 30 rijden zorgt toch ook nog voor uitstoot??
En de files voor de brug dat is toch tijdelijk?!

Geplaatst op 09-12-2019 om 10:30 door Anoniem
Ik rij soms ook via de fietsstraat naar de Waalbrug omdat ik dan een collega afzet in de wijk. Hou me dan wel keurig aan een maximale snelheid van 25 km per uur en blijf achter fietsers. Toch wordt ik dan op de fietsstraat ingehaald door bestuurders die minimaal 60 willen. En als je bij groen licht keurig de kruising vrijhoudt omdat het direct na de kruising vaststaat gaan ze toeteren of je voorbij om zelf midden op de kruising vast te komen staan....

Geplaatst op 08-12-2019 om 22:29 door Anoniem
Laatste stuk Turennesingel net zoveel sluipverkeer, dagelijks 15 minuten bezig om de wijk uberhaupt uit te komen. Hopelijk helpen de acties 🤞

Geplaatst op 08-12-2019 om 20:58 door Verkeersagent
Als je naast zo’n weg gaat wonen moet je niet piepen. Zelf voor gekozen beste vrienden.

Geplaatst op 08-12-2019 om 19:29 door Anoniem
Sorry, maar hier wonen ook mensen die hier al jaren of hun hele leven al wonen. Nog voor de tijd dat hier hele woonwijken uit de grond gestampt zijn. Toen was er nog geen station, van der Valk en een middelbare school. Dus ook niet het verkeer van nu. Ik ben ooit in een dorpje gaan wonen waar geen voorzieningen waren. Bovendien bereikt de luchtkwaliteit nu een dieptepunt door de files vanwege renovatie van de Waalbrug, waardoor ook het sluipverkeer op Griftdijk Zuid is toegenomen. Veel mensen rijden als gekken op een fietsstraat. Of rijden nog snel door rood om vervolgens de hele kruising vast te zetten. Het kan toch niet zo zijn dat er dan gezegd wordt dat ik daar niet had moeten gaan wonen. Dus ik zal blij zijn als de bewoners enigszins beschermd worden voor de uitstoot en als project Waalbrug klaar is.

Geplaatst op 08-12-2019 om 18:58 door Anoniem
Dus je gaat wonen vlakbij of direct aan één van de drukste uitvalswegen van Nijmegen, een voormalig snelweg, en bent vervolgens verbaasd dat er verkeer langskomt?

Geplaatst op 08-12-2019 om 18:13 door Ernst veldman
Neem aan dat het team verkeer nog bestaat in ewijk. Deze groep mensen moeten 3 weken gerichte radarcontroles houden. Succes verzekerd als er 2 keer in de week brieven van cijb op de deurmat vallen met een aardig bedrag.Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.