Tentoonstelling Nijmegenprent en Hendrick Heuck in Mariënburgkapel

Van onze redactie
5 december 2019
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis organiseert van dinsdag 10 december tot en met zondag 26 januari 2020 een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de Nijmegenprent. Er zijn in totaal 25 prenten verschenen. Ieder jaar maakte een vooraanstaand kunstenaar een prent met Nijmegen als inspiratiebron. Deze zijn nu voor het eerst allemaal samengebracht in de expositieruimte in de Mariënburgkapel.
In 1994 startte de bijzondere reeks Nijmegenprenten. Elk jaar gaven Sytske Zwart en Theo van Stiphout van Intermedi-Art een vooraanstaand Nederlands kunstenaar de opdracht om een bijzonder grafisch werk te maken met Nijmegen als inspiratiebron. Door deze traditie is een unieke reeks prenten van Nijmegen ontstaan. De prenten werden steeds tijdens de Vierdaagsefeesten in de Sint Stevenskerk tentoongesteld en komen nu voor het eerst samen in deze unieke overzichtstentoonstelling.

Naast de 25 Nijmegenprenten zijn ook op aluminium geprinte foto’s van Bart Kouwenberg te zien. Deze bijzondere foto’s hebben dezelfde thema’s als de Nijmegenprenten en zijn in de kapel te koop. In de weekenden zijn enkele kunstenaars van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig om te vertellen over hun Nijmegenprent en werk.

Portret van Hendrick Heuck

In de kapel is nog meer te beleven want Nijmegenprent kunstenaar van 2017, Kees Moerbeek, heeft een groot portret van Hendrick Heuck en zijn vrouw Catharina Brouwers gemaakt. Het betreft een reproductie van het schitterende doek dat in het Louvre in Parijs hangt. Hendrick Heuck was stadrentmeester van Nijmegen en hij liet in 1657 voor het eerst een gierpont over de Waal liet varen naar Lent. Het was de eerste reguliere oeververbinding over de Waal van Nijmegen met het noorden.

Informatie

De Nijmegenprenten zijn vanaf 10 december bewonderen en vanaf 14 december is ook het schilderij van Hendrick Heuck te aanschouwen. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Op zondag is de kapel van 12.00 tot 17.00 uur open. Op maandag gesloten. De toegang is gratis.


Dit bericht delen:

Advertenties