Van ruilen komt huilen: niet bij Recycle Sint Nijmegen

Rachel Henst
27 november 2019
De belangstelling voor Recycle Sint was groot gisteravond bij basisschool De Muze. Veel hulpsinterklazen kwamen hun speelgoed inruilen tegen 'nieuwe' spullen. Halverwege de avond schatte de organisatie in dat het aantal bezoekers verdubbeld was ten opzichte van vorig jaar.
Het is de tweede keer dat Recycle Sint in Nijmegen wordt georganiseerd. Volgens medeorganisator Dolly van Kronenburg zijn steeds meer mensen de overload aan speelgoed bij hun kinderen zat. ‘Bij veel mensen ligt overal in huis speelgoed waar kinderen niet meer mee spelen. Dan is het fijn als je deze spullen kunt doorgeven aan andere kinderen.’ Het zijn niet alleen mensen met een kleine beurs die in de feestelijk aangeklede zaal hun speelgoed komen ruilen. ‘Veel ouders komen hier ook omdat ze zich bewust zijn van het hergebruik van materialen en duurzamer willen omgaan met speelgoed. Het steeds opnieuw kopen van speelgoed is echt niet nodig’, vertelt Dolly.

De werkwijze van Recycle Sint is simpel: ouders kunnen hun speelgoed inruilen tegen waardepunten en kunnen van deze waardepunten speelgoed ‘kopen’. Zonder dat hier een portemonnee bij aan te pas komt. Recycle Sint is een hit. Dit jaar vinden er landelijk 130 ruilmarkten plaats.

Terwijl op de achtergrond sinterklaasmuziek aanstaat, opent een van de organisatoren de ruilmarkt met de opmerking: 'Rustig aan allemaal, we willen geen Primark-taferelen zien. Er is voor iedereen genoeg.' Achter tafels staan de vrijwilligers klaar om de waardepunten in ontvangst te nemen. Bij al het speelgoed staat duidelijk aangegeven hoeveel waardepunten het kost.

Veel ouders lopen al snel met goedgevulde tassen rond en snuffelen bij de tafels vol met boeken, knuffels, verkleedkleren en ander speelgoed. Onder hen is ook vader Peter van de Heuvel die twee kinderen van vier en acht heeft. Met een stepje onder zijn arm vertelt hij enthousiast dat hij hier voor de tweede keer is. Peter is blij met het initiatief. ‘Kinderen hebben enorm veel speelgoed en het fijne is dat je anderen blij kunt maken met jouw overtollige speelgoed. Soms breng ik hier meer dan ik mee terugneem.’

Het speelgoed dat tijdens deze avond geen nieuwe eigenaar heeft gevonden, wordt niet weggegooid. De organisatie doneert de spullen aan het azc naast basisschool De Muze.

Dit bericht delen:

Advertenties