Renske Bun in actie tegen geweld tegen vrouwen

Rafi van den Berg
22 november 2019
Op 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen vrouwen. De Verenigde Naties hebben deze dag uitgeroepen ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960.

Wereldwijd hebben vrouwen op verschillende vlakken te maken met geweld. Huiselijk geweld, verkrachting, besnijdenis, uithuwelijking, eer gerelateerd geweld, psychische mishandeling zijn enkele van de gewelddadigheden waar vrouwen mee te maken krijgen. Dit soort geweld tegen vrouwen is een wereldwijde epidemie waar te weinig aandacht aan besteed wordt.

Onderzoek

Vrouwen zijn veel vaker slachtoffer van (huiselijk) geweld dan mannen. Dat komt mede door de opvattingen die in de maatschappij leven over de rollen van vrouwen en mannen. Volgens onderzoek van de Fundamental Rights Agency van de EU ligt het percentage vrouwen dat in Nederland te maken heeft met seksueel, fysiek of psychisch geweld op 45 procent. Gemiddeld worden per week 24 aangiften van verkrachting gedaan in Nederland, terwijl naar schatting 80 procent nooit wordt gemeld. Deze vrouwen vinden niet de kracht om zich uit te spreken en aangifte te doen.

Orange The World

Om meer aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen wordt er in meer dan 90 landen op 25 november, campagne gevoerd door organisatie Orange The World om aandacht te vestigen op het probleem van gender gerelateerd geweld. Een probleem dat overal ter wereld speelt, ook in Nederland. Dit gebeurt onder andere door gebouwen oranje uit te lichten, en door diverse straatacties en debatten.

Renske Bun, onderneemster en fotograaf, trekt zich het lot aan van slachtoffers van (huiselijk) geweld. Sinds zij vorig jaar een vrouw sprak die met huiselijk geweld te maken had, liet dit haar niet meer los. Renske voelde zich machteloos en wilde graag iets doen. Een oplossing bieden voor die vrouwen kan zij niet, maar aandacht voor het probleem vragen wel.

Portretten

Het is treurig dat in alle maatschappijen, in meerdere of mindere mate, vrouwen en meisjes te lijden hebben van lichamelijke, seksuele en psychologische mishandeling, ongeacht inkomensniveau, klasse of cultuur. Om de vrouwen onder de aandacht te brengen, bedacht Renske samen met een vriendin het idee om 16 vrouwen uit Nijmegen en directe omgeving te gaan portretteren met op hun gezicht een oranje hand geschminkt. Deze oranje hand staat symbool voor de organisatie Orange The World en in de foto's van de geportretteerde vrouwen voor symbool voor diegenen die zich niet durven of kunnen uiten.

Druppel in een oceaan

Voor Renske Bun voelt het als vrouw zijnde en moeder van een dochter als haar plicht om iets te doen. Zij begrijpt dat het misschien een druppel is in een oceaan, maar niks doen is voor haar geen optie. Door actie te ondernemen hoopt zij dat die druppel in de oceaan opstijgt en in een sneeuwvlokje verandert en later voor een lawine gaat zorgen. Want geweld tegen vrouwen en meisjes is misschien geen dodelijke ziekte, maar wel een epidemie die mensenlevens kost.

Meer informatie over de campagne van Orange The World is te vinden op de website van Orange The World.


Dit bericht delen:

Advertenties