Acht kinderen nemen Kinderlintje in ontvangst

Van onze redactie
20 november 2019
Vanochtend om 10 uur reikte burgemeester Bruls in het stadhuis voor de 14e keer de Nijmeegse Kinderlintjes uit. Dit jaar mochten acht kinderen een lintje in ontvangst nemen. Kinderlintjes zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die zich op eigen initiatief belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren en een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen.

Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassenen krijgen een onderscheiding van de koningin of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wèl op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje en vandaag zijn dat deze kinderen:

ROSANNE (11 jaar)

Rosanne heeft haar lange haren gedoneerd aan Stichting Haarwensen toen zij in groep 6 zat. Voor de zomer van dit jaar hield zij hier haar spreekbeurt over en stimuleerde ze ook andere meisjes om hun haar te doneren. Nu gaat ze een actie opzetten om geld in te zamelen voor de stichting. Rosanne zet zich daarnaast in tegen pesten: Rosanne vindt de sfeer in de klas heel belangrijk en wil niet dat kinderen worden buitengesloten. Ze zet ze zich in voor kinderen in de klas die gepest worden. Ze neemt het voor hen op, spreekt de pesters aan op hun gedrag en overlegt. Ook maakt zij plannen met de groepsleerkrachten over hoe het pesten kan worden aangepakt en de kinderen kunnen worden geholpen. Door haar acties is er weer sprake van een positieve groepssfeer. Rosanne zet zich vol overgave, energie en doorzettingsvermogen belangeloos in voor anderen.
Voor de jury weegt vooral dit laatste onderdeel zwaar in het toekennen van een kinderlintje.

SEBAS (9 jaar)

Sebas is 9 jaar en zijn vader is ernstig ziek. Hij heeft een hersentumor. Al een paar jaar woont zijn vader in een verzorgingstehuis in Voorburg, omdat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Als Sebas bij zijn vader is, zorgt hij altijd erg goed voor hem. Hij helpt zijn vader met sokken en sloffen aan te doen en rijdt hem met zijn rolstoel overal naartoe. Niet alleen zorgt Sebas goed voor zijn vader, ook wil hij dat alle mensen die ‘ziek zijn in hun hoofd’ geholpen kunnen worden. Daarom heeft hij zich aangemeld als collectant en is hij dit jaar begonnen met collecteren voor de Hersenstichting. Dit jaar heeft hij al veel geld opgehaald, maar volgend jaar wil hij dit bedrag gaan overtreffen.

CECILIA (9 jaar)

Cecilia is sinds drie jaar lid van de Nijmeegse schaakclub Strijdt Met Beleid (SMB). Zij is helemaal gegrepen door het spel en traint heel hard. Dit jaar hebben al die inspanningen tot prachtige resultaten geleid. Cecilia is onder andere Nederlandse kampioene geworden in haar leeftijdscategorie (tot 10 jaar) en derde in een hogere leeftijdscategorie (tot 11 jaar). Daarnaast is zij Open Nederlands Kampioene geworden in die hogere leeftijdscategorie. Met 2 jeugdteams van SMB heeft zij zich geplaatst voor de Nederlandse Kampioenschappen voor clubteams. Cecilia is bijna altijd vrolijk, heeft in korte tijd Nederlands geleerd en helpt in haar vrije tijd kinderen en ouderen uit de buurt leren schaken.

KAJ (13 jaar) en MINK (10 jaar)

Kaj en Mink zijn broers en hebben zich ingezet voor het goede doel door te zwemmen en geld op te halen met ‘swim to fight cancer’. In de huidige situatie met een moeder die ziek is omdat zij baarmoederhalskanker heeft, is dat bijzonder. Kaj en Mink hebben de afgelopen maanden goed in het huishouden thuis meegeholpen. Ze leerden zelfs stofzuigen en boodschappen doen. Maar ze helpen hun moeder ook bij het prikken en aantrekken van steunkousen. Beide broers stonden vooraan om mee te zwemmen voor het goede doel. Ondanks de moeilijke tijd besteden de broers veel aandacht aan het goede doel, bijvoorbeeld voor Unicef. Voor Mink is het extra bijzonder omdat hij ook nog met zijn eigen gezondheid kampt. Door niets laat deze 10-jarige bink zich uit het veld slaan. Hij heeft 2 keer een paar weken in het ziekenhuis gelegen vanwege een botontsteking. Maar nog maakt hij, samen met zijn broer, er iets positiefs ervan. Hij blijft zwemtraining volgen om zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek binnen te halen. Mink vond dat hij dat moest doen, zodat er een medicijn komt tegen kanker en deze ziekte op een dag niet meer dodelijk is.

HISKE (12 jaar)

Hiske heeft een zusje Sinne (10) en een broertje Feike (7). Sinne heeft ernstig autisme en Feike een ernstige TOS (Taalontwikkeling Stoornis). Het autisme van Sinne uit zich in hevig gedrag en dat beheerst het gezinsleven. De TOS van Feike vraagt om geduld, begrip en extra zorg en aandacht. In plaats van slachtoffer te zijn in deze moeilijke situatie is Hiske al op zeer jonge leeftijd in staat om dit om te buigen naar iets positiefs en gebruikt ze dit als kracht om anderen te helpen. Ze is in staat om haar broertje en zusje dagelijks te helpen en te ondersteunen op moeilijke momenten. Hiske is ook leergierig. Ze is continu bezig om meer te leren en informeert anderen zodat zij hier goed mee om kunnen gaan. Hiermee creëert ze begrip voor kinderen die het niet makkelijk hebben, waar de dingen niet vanzelf gaan en die niet begrepen worden. Treffend voorbeeld hiervan is haar spreekbeurt over TOS, haar presentatie over het Ronald McDonaldhuis en over de kindertelefoon. Het helpen van andere kinderen en volwassenen met de ‘beperkingen’ van het leven is bij Hiske een tweede natuur geworden.

ADAMA (11 jaar) en LIZZY (12 jaar)

Adama helpt al jaren als vrijwilligster bij de bakfiets vol met speelgoed en organiseert leuke activiteiten voor haar wijk Grootstal. De bakfiets staat in het wijkcentrum, na schooltijd. Adama helpt met het organiseren van spelletjes voor andere kinderen, soms gaan ze iets koken. Ook voor oudere buurtbewoners wordt soms een bingo georganiseerd waarbij Adama altijd meehelpt. Ze kent de hele buurt bij naam, zelfs de namen van de hondjes.

Lizzy zet zich in bij buurtactiviteiten als vrijwilliger en is altijd degene die tot het laatste moment meehelpt. Samen met Adama organiseert ze sinds kort ook zelf activiteiten in de wijk, zoals een bingo voor jong en oud. Lizzy en Adama vinden het leuk om te doen en doen dit met heel veel plezier en enthousiasme. Ze zijn een inspiratie en voorbeeld voor anderen.

Bekijk op onze Facebookpagina het fotoverslag.


Dit bericht delen:

Advertenties