SP: ‘Schone lucht voor Nijmegen, geen biomassacentrale in West’

Van onze redactie Vrijdag 01 November 2019

De Nijmeegse SP start de actie ‘Schone lucht voor Nijmegen, geen biomassacentrale in West’, en wil daarmee het verzet tegen de komst van een biomassacentrale aftrappen. De komende tijd gaat de SP in gesprek met bewoners in Nijmegen-West, milieudeskundigen en belangenorganisaties om de krachten te bundelen.

De SP wil inzetten op schone energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie en aardwarmte. Tijdens de raadsvergadering op 27 november zal de partij het voorstel doen om géén biomassacentrale in Nijmegen toe te staan.

Inwoners nauwelijks op de hoogte

Marij Feddema, gemeenteraadslid SP in Nijmegen, heeft zich verdiept in de plannen van energiebedrijf ENGIE. Wat haar opvalt is het gemak waarmee ENGIE deze centrale kan gaan openen. Feddema: ‘Inwoners zijn nauwelijks op de hoogte en worden nu overrompeld. In Nijmegen-West is er een hele stapeling van vervuilende industrie, de ARN afvalverbrander en toename verkeer op S100. Meerdere onderzoeken bevestigen dat het verbranden van biomassa zeer schadelijk is voor het klimaat en de gezondheid van mensen. Schadelijker dan kolen, en het stinkt! De SP kiest voor schone lucht in Nijmegen.’

Meerdere centrales

De SP geeft aan dat er in deze regio meerdere centrales zijn of komen, waaronder in Arnhem, Ede, Lingewaard, Cuijk en Wageningen. Of er voor al die centrales genoeg biomassa beschikbaar is in de regio is nog maar de vraag, en aanvoer vanuit het buitenland is extra vervuilend door transport over lange afstand. De opkomst van deze biomassacentrales is te verklaren door de forse overheidssubsidie van 11,4 miljard, die niet onomstreden is.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.