35 AED's bij gemeentepanden naar buiten verplaatst

Van onze redactie
30 oktober 2019
In totaal 35 AED's zijn de afgelopen tijd van binnen naar buiten verplaatst bij gemeentelijke panden, zoals sport- en wijkaccommodaties. Het buitenhangen van de apparaten heeft als voordeel dat ze ook buiten de openingstijden van de gebouwen gebruikt kunnen worden. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat een hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Het apparaat geeft een elektrische schok om het hart weer normaal te laten kloppen.
In 2018 werden de eerste 6 AED's al buiten gehangen in Dukenburg en Lindenholt. Het initiatief komt van stichting HartslagNijmegen. Dit resultaat en de samenwerking werd vanochtend gevierd bij het Regionaal Archief op het Mariënburg. Hierbij waren onder andere wethouder Velthuis en de mensen van stichting HartslagNijmegen aanwezig.

6 minuten loopafstand

Door zoveel mogelijk AED’s in gemeentelijke panden van binnen naar buiten te verplaatsen, komt het uiteindelijke doel dichterbij; overal in Nijmegen op 6 minuten loopafstand een AED te hebben hangen. Daarnaast is deze actie ook voor andere organisaties een aanmoediging om hun AED’s aan te melden bij HartslagNu en buiten te hangen. Organisaties en bedrijven kunnen hun AED aanmelden via de website van HartslagNu.

Landelijk oproepsysteem

Niet iedereen die kan reanimeren, is al aangemeld bij HartslagNu, een landelijk oproepsysteem dat wordt ondersteund door alle regionale ambulancevoorzieningen. Wanneer dit wel gebeurt, kunnen er meer mensen gered worden. HartslagNu geeft namelijk aan alle aangemelde hulpverleners binnen 750m van het slachtoffer een melding dat iemand hulp nodig heeft. Een deel van de hulpverleners ontvangt ook een code om de AED-kast mee te openen. Het aanmelden als burgerhulpverlener kan op de website van HartslagNu.


Dit bericht delen:

Advertenties