Actieve strijd tegen straatroven, overvallen en inbraken

Van onze redactie
30 oktober 2019
De gemeente Nijmegen gaat net als vorige jaren in de donkere dagen de strijd aan tegen straatroven, overvallen en woninginbraken. De Veilige Wijkteams vervullen hierin weer een centrale rol.
Met de donkere dagen voor de deur start de gemeente samen met de politie weer met een aanpak om zoveel mogelijk overvallen en straatroven te proberen te voorkomen. Ook het voorkomen van woninginbraken krijgt deze donkere maanden de aandacht.

Data-analyse

Door data-analyse en door concrete tips aan ondernemers en inwoners is het de bedoeling problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Met data-analyse brengt de gemeente de grootste risicogebieden in kaart. De aanpak bevat verder onder meer actieve bezoeken aan ondernemers waarvan gebleken is dat zij in het verleden vaker dan gemiddeld slachtoffer zijn geworden. Denk aan supermarkten, maaltijdbezorgers, eenpersoons-afhaalrestaurants en cafetaria’s. Daarnaast krijgen ondernemers flyers met preventietips. Daders, vaak jongeren tussen de 15 en 23 jaar, die in het verleden al eens in de fout zijn gegaan, krijgen bezoek van de politie om te laten merken dat ze nog in beeld zijn.

Bodycam en Boefproof

Er worden dit jaar ook nieuwe methoden ingezet. Vanuit het landelijk Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid loopt een proef om maaltijdbezorgers met een bodycam uit te rusten. De gemeente roept belangstellende ondernemers op om contact op te nemen. Nieuw is verder de Boefproof-campagne, waarbij via social media jongeren gestimuleerd worden hun telefoon te beschermen met de blokkeerfunctie, naast wachtwoord en TouchID. Zo wordt een telefoon onbruikbaar voor eventuele dieven. En tenslotte kunnen ondernemers en particulieren die het slachtoffer zijn geworden van een overval, een subsidie krijgen van het ministerie van Justitie en Veiligheid om beveiligingsmaatregelen te nemen.

Besmettingsbrieven

Alhoewel de woninginbraken al jaren een dalende lijn vertonen, is er in de donkere dagen aandacht voor preventie hierover. Na een geslaagde woninginbraak verspreidt de gemeente zogeheten besmettingsbrieven in de buurt, omdat bekend is dat inbrekers vaak terugkeren naar dezelfde omgeving. Daarnaast kan iedereen met de digitale scan “hoe veilig is mijn huis” van het politiekeurmerk Veilig Wonen heel gemakkelijk de veiligheid van het eigen huis verbeteren. Deelnemers krijgen na invulling een persoonlijk advies.

Impact

Burgemeester Bruls juicht het donkere dagenoffensief toe: ‘De wintermaanden vormen elk jaar weer een verhoogd risico. We doen er alles aan om misdrijven tegen te gaan. We maken hierbij ook gebruik van ervaringen uit het verleden én van data-analyses om voorlichting te verbeteren. Dit helpt ook om daders sneller te pakken. Samen met ondernemers en Nijmegenaren kunnen we gelukkig al heel wat preventieve maatregelen nemen. Dat is hard nodig, want de impact van dergelijke misdrijven op de slachtoffers is en blijft groot. Elk misdrijf is er eentje teveel.’


Dit bericht delen:

Advertenties