Vrijspraak voor Nijmegenaar voor poging tot veroorzaken ontploffing

Van onze redactie
29 oktober 2019
De rechtbank in Arnhem heeft een 44-jarige man uit Nijmegen vrijgesproken van poging tot het veroorzaken van een ontploffing. Volgens de rechtbank kon niet worden vastgesteld of er sprake was van een aanmerkelijke kans dat er een ontploffing zou kunnen plaatsvinden.
De rechtbank stelde vast dat de man aan of in de buurt van de gaskraan in de meterkast een handeling had verricht waardoor gas is ontsnapt. Volgens de rechtbank had de Nijmegenaar hiervoor een aannemelijke en geloofwaardige verklaring afgelegd.

Geen ontploffingsgevaar

Het gas is vervolgens naar buiten over de galerij uitgestroomd. Deze uitstroom van gas kon volgens de rechtbank ten eerste niet bijdragen aan het ontstaan van een ontploffing in zijn woning. Verder is er in zijn woning geen gasconcentratie gemeten. Ook is er geen mogelijke ontstekingsbron in zijn woning vastgesteld. Tot slot is niet vast komen te staan dat de gaskraan zodanig lange tijd heeft open gestaan dat er een risico van onmiddellijk ontploffingsgevaar zou zijn opgetreden.

Getuige

De enkele verklaring van een getuige dat er zeker een ontploffing zou hebben plaatsgevonden als de Nijmegenaar de cv-installatie zou hebben aangezet, beschouwde de rechtbank als onvoldoende om tot een bewezenverklaring te komen. Hierbij nam de rechtbank ook de verklaring van dezelfde getuige in aanmerking dat in de woning geen gas is gemeten.

Dit bericht delen:

Advertenties