Politie pakt verdachte op wegens georganiseerde ondermijning

Van onze redactie
29 oktober 2019
Vanochtend vroeg is in Nijmegen een 41-jarige man aangehouden die verdacht wordt van georganiseerde ondermijning. Zijn 39-jarige vrouw wordt verdacht van witwassen. De twee kwamen in beeld omdat de overheid een integraal onderzoek naar ondermijning startte. Het onderzoek was gericht op handel in hennep, drugslabs, witwassen en andere strafbare feiten.
Georganiseerde ondermijning is gericht op strafbare activiteiten die verweven raken met activiteiten in de ‘gewone wereld’, zoals bijvoorbeeld het witwassen van geld via bedrijven. Het OM, de politie, de gemeente Nijmegen en de Belastingdienst, samenwerkend in het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum), sloegen de handen ineen, omdat er verdachten in beeld kwamen die ver boven hun stand leken te leven.

Geldstromen

In het onderzoek werd daarom gekeken naar geldstromen: hoe komen mensen aan hun geld en waar gaat het naar toe? Daar ontdekten rechercheurs al snel malafide praktijken. Geld dat vermoedelijk werd verdiend met criminele activiteiten werd mogelijk witgewassen via de handel in auto’s en vrachtwagens.

Drugslab en internationale hennephandel

Ook criminele activiteiten werden onderzocht. Zo is er het vermoeden naar voren gekomen van betrokkenheid bij een drugslab in de buurt van Nijmegen en internationale handel in hennep. In Duitsland loopt ook een onderzoek naar één van de verdachten. Hij wordt verdacht van een strafbaar feit in Duitsland.
Vandaag is er uitgebreid onderzoek gedaan in de woning van de verdachten. Bij dat onderzoek werd onder andere een geldhond en een explosievenhond ingezet.

Dit bericht delen:

Advertenties