Bottendaal in beeld tijdens lustrummiddag Numaga

Van onze redactie
4 november 2019
Historische vereniging Numaga vierde in 2019 het 65-jarig bestaan met een programma dat gewijd was aan bouwen en wonen in Nijmegen. De activiteiten van dit dertiende lustrum worden afgerond met een middag waarin de wijk Bottendaal centraal staat. Tijdens de lustrummiddag op 9 november organiseert de vereniging interviews, lezingen en rondleidingen.

Bottendaal is een oude wijk; de eerste woningen werden in de jaren tachtig van de negentiende eeuw gebouwd. Bottendaal is ook een gemengde wijk. Vanaf het begin is er niet alleen gewoond, maar ook gewerkt. Bedrijven als Dobbelman, Thieme, ASW, de Kapokfabriek stonden te midden van de woonstraten. De bevolking was niet homogeen. Arbeiders, fabrikanten en de middenklasse hebben hier hun huizen en straten gehad.

De jaren 70 en 80 betekenden een ommekeer. De bedrijven vertrokken, de meeste bedrijfspanden werden gesloopt en vervangen door sociale woningbouw. Tegelijkertijd kwamen twee nieuwe bevolkingsgroepen Bottendaal binnen: studenten en migranten, aanvankelijk vooral gastarbeiders.

Tijdens de middag komen veel mensen aan het woord om te vertellen over hun wijk. Zo zal journalist Eric Reijnen Rutten oud-buurtbewoner en documentairemaker Sinan Can interviewen over zijn leven in een gastarbeidersgezin. Architectuurhistoricus en kenner van de wijk Wim de Natris zal vertellen over het wonen en werken in Bottendaal, architect Paul van Hontum gaat in op de strijd voor de sociale woningbouw in de jaren 80 en oud-voorzitter van de Gastarbeidwinkel Jan-Willem Koekkebakker vertelt over hoe die organisatie opkwam voor de belangen van migranten in Nijmegen.

Vier wijkbewoners geven vanaf 15.30 uur een rondleiding door de wijk waarin zowel de sociaalhistorische als bouwkundige architectonische aspecten aan de orde komen.

Informatie

De lustrummiddag begint op zaterdag 9 november om 13.30 uur in de Thiemeloods aan de Leemptstraat 34. Om 14.00 uur starten de lezingen en interviews. Om 16.30 start de slotbijeenkomst met daarin de uitreiking van de Numagaspeld en een nawoord van Numaga-voorzitter Theo Engelen. Meer informatie is te vinden op de website van Numaga.

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties