Tv-serie over Kolpingbuurt vanaf 28 november te zien op NPO 1

Van onze redactie
29 oktober 2019
'Als je zegt de Kolping is het: veel bier drinken, aso's. Dat is niet waar, totaal niet waar! Zo heeft elke buurt zijn eigen naam en faam.' Aan het woord is Loetje uit de Kolpingbuurt. Een buurt met voorheen de reputatie van een probleemwijk waar je maar beter niet kunt zijn. 'Er waren periodes dat bij conflicten zelfs de politie er niet in durfde, de ME moest er soms aan te pas komen', vertelt Elly van woningcorporatie Talis in de nieuwe zesdelige KRO-NCRV-serie De Kolping: een volkswijk in renovatie.
De afgelopen anderhalf jaar ging de buurt op de schop en de camera volgt de tumultueuze overlevingsstrijd van een groot aantal bewoners. Zoals Cor die zijn dementerende moeder Saar verzorgt, maar moet toezien hoe zij steeds dieper wegzinkt in vergetelheid. Loetje, vrolijke NEC-supporter die zichtbaar onder de verbouwing lijdt en dan degradeert ook nog zijn cluppie. Het oudere echtpaar Rinus en Ietje die allebei een helse jeugd beleefden, maar bij elkaar troost en kracht vonden om in De Kolping een gezin te stichten. Joop en Bets die weigeren om te verhuizen omdat hun vitrages niet passen in hun toekomstige huis. En Elly en Bert, ‘veldwerkers’ van de woningcorporatie die het hoofd koel houden als de emoties hoog oplopen.

Tragikomische scènes

Fons de Poel, bedenker van de serie: ‘De Kolping bevat een mix van opvallende openhartigheid van de hoofdpersonages, dramatische momenten en hilarische, soms tragikomische scènes. Gaandeweg ga je als kijker van de mensen houden. We zijn er in geslaagd om hun vaak hartverscheurende, persoonlijke levensverhalen van heel dichtbij in beeld te brengen. Dat is niet eenvoudig, het vraagt geduld en vertrouwen.’

Positief de toekomst in

De serie laat ook onverbloemd zien hoe de levens van de buurtgenoten in al die jaren zijn verweven door hun liefde voor de wijk waar ze al zo lang wonen en waar ze lief en leed hebben gedeeld. En hoe ze uiteindelijk positief de toekomst ingaan. Fons de Poel: ‘Voor de woningcorporatie is het oude verheffingsideaal het uitgangspunt: een beter leven creëren door er een betere buurt van te maken. Tegelijkertijd is die hele omwenteling voor veel van deze kwetsbare buurtgenoten enorm ingewikkeld geweest. Dat is wat we willen laten zien: een Nederland dat veel kijkers niet of nauwelijks echt kennen.’

Informatie

De uitzendingen van de zesdelige serie ‘De Kolping: een volkswijk in renovatie’ starten op donderdag 28 november om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Dit programma wordt in opdracht van KRO-NCRV gemaakt door Panda Media.


Dit bericht delen:

Advertenties