Nijmeegse verenigingen maken oevers van de Waal schoon

Van onze redactie
26 oktober 2019
Vandaag hebben vrijwilligers de Nijmeegse oevers van de Waal schoongemaakt. De waaljutters haalden tientallen zakken zwerfafval op. Het is de tweede keer dat er in de gemeente Nijmegen een opruimactie vanuit het project Schone Rivieren wordt georganiseerd.
Schone Rivieren is een project van IVN Natuureducatie, Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation.

 

Landelijke project

Tijdens de opruimactie stak een groep van zo’n 50 vrijwilligers hun handen uit de mouwen langs de Waal. De vrijwilligers waren leden van studentenpopkoor Plica Vocalis, popkoor The Anthony Singers, Korfbalvereniging Noviomagum, Phocas en de organisatie van Drift. Het is voor de tweede keer dat vanuit het landelijke project Schone Rivieren in Nijmegen een opruimactie plaatsvond. De opruimactie werd afgetrapt met een woordje van wethouder Velthuis.

Bijzondere vondsten

Dankzij Dar werden de vrijwilligers gewapend met afvalknijpers en vuilniszakken en ruimden zij tientallen kilo’s afval op. Onder andere de Stadswaard, het eiland Veur-Lent en de Waaloevers in Lent werden meegenomen. Bijzondere vondsten waren onder meer een pluche hamburger, een vibrator en verwrongen fietsen. Het door de vrijwilligers ingezamelde afval werd door Rijkswaterstaat opgehaald en verwerkt.

Rivierafvalonderzoekers

Binnen het project Schone Rivieren zijn niet alleen vrijwillige opruimers actief, maar ook 'rivierafvalonderzoekers'. Zij onderzoeken vier jaar lang de samenstelling van het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Met deze informatie is het onder meer mogelijk om afvalbronnen te traceren en met betrokken bedrijven, lokale partijen en overheden naar oplossingen te zoeken. Zo hoopt IVN, samen met samenwerkingspartners Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation, de aanvoer van plastic afval bij de bron te stoppen.

Bekijk ook het fotoverslag op onze Facebookpagina


Dit bericht delen:

Advertenties