SSH& gaat vanaf volgend jaar studentenkamers verloten

Van onze redactie
21 oktober 2019
SSH&, de studentenhuisvester in Nijmegen en Arnhem, voert op 1 juli 2020 een nieuw systeem in om vrijkomende studentenkamers en -woningen te verdelen. Niet langer de duur van de inschrijftijd bepaalt of een student de kamer of woning krijgt, maar loting. SSH& biedt hiermee iedere student een even grote kans op woonruimte.
‘In ons huidige systeem moet een eerstejaarsstudent gemiddeld 12 maanden wachten op een kamer en zelfs bijna 5 jaar op een woning. Deze tijd hebben huidige studenten niet. Ze gaan vaak later op kamers en studeren korter. Een systeem met lange wachttijden past hier niet bij. In het nieuwe systeem kunnen studenten na aanmelding meteen meeloten’, aldus Vincent Buitenhuis, manager Strategie en Wonen bij SSH&. Net zoals in het huidige systeem, maakt SSH& het aanbod wekelijks bekend. De student kan elke week één lot inzetten. Het nieuwe systeem biedt straks ook real-time inzicht in het aantal reacties op een kamer of woning, zodat de student zijn of haar kans vooraf goed kan inschatten.

Bevorderen wooncarrière

Het nieuwe systeem bevordert de doorstroming van kamers naar woningen en biedt nieuwe bewoners meer perspectief op een kamer. Studenten die nog niet bij SSH& huren kunnen alleen meeloten op onzelfstandige kamers. De zelfstandige woningen worden enkel verloot onder studenten die reeds bij SSH& wonen. Deze regels gelden in Arnhem niet, omdat daar meer woningen dan kamers zijn. In Arnhem kan daarom iedereen, ook studenten uit Nijmegen, direct meeloten op zowel kamers als woningen.

Gratis aanmelden

Woningzoekenden kunnen zich vanaf het studiejaar 2020 - 2021 voortaan gratis aanmelden bij SSH&. ‘Als sociale studentenhuisvester vinden wij dat onze dienstverlening betaalbaar moet zijn en daarom is besloten om het inschrijfgeld van 20 euro te schrappen. De student betaalt pas als die daadwerkelijk een kamer of woning bij ons heeft gevonden’, aldus Buitenhuis.

Voorrangsregeling reisurgentie

Ook in het lotingsysteem blijft SSH& oog houden voor studenten met lange reistijden. Wanneer een student meer dan twee uur moet reizen, heeft die recht op reisurgentie, net zoals in het huidige systeem. De student met reisurgentie heeft in het nieuwe systeem exclusief toegang tot de loting van beschikbare kamers in het complex Vossenveld in Nijmegen. Op dit complex komen regelmatig kamers vrij, waardoor je kansen als student van ver groter zijn. Daarnaast kan de student met reisurgentie gewoon meeloten op alle andere kamers.

Overgangsregeling

SSH& beseft dat de invoering van het lotingsmodel voor een bepaalde groep woningzoekenden nadelig is. Vincent Buitenhuis: ‘Het gaat hierbij om studenten die nog niet bij ons wonen, inmiddels een lange wachttijd hebben opgebouwd en in het huidige systeem dus bijna aan de beurt zouden zijn. Zij verliezen hun wachttijd en hebben ook geen directe toegang meer tot zelfstandige woningen. Met een eenmalige overgangsregeling hopen wij deze groep tegemoet te komen. Woningzoekenden die ingeschreven zijn vóór 1 oktober 2015 en nog niet bij SSH& wonen, mogen vanaf 1 juli 2020 tot 1 juli 2021 meeloten op alle vrijkomende kamers en woningen.’


Dit bericht delen:

Advertenties