Gratis bijeenkomst 'Veilig Fietsen' op 28 oktober

Van onze redactie
21 oktober 2019
Op 28 oktober is er van 10 tot 12 uur in het Honigcomplex een gratis bijeenkomst 'Veilig Fietsen': voor iedereen die graag wil blijven fietsen en meer wil weten over de mogelijkheden die er zijn.

In 2016 kreeg Gerda Kanselaar (72) uit Berg en Dal een hersenbloeding. Na een verblijf in het ziekenhuis en verpleeghuis volgde ze een programma in de Sint Maartenskliniek. Dat was een moeilijke periode. Gerda moest alles weer leren, zoals de dagelijkse verzorging en lopen.
Gerda: ‘Ik vond het vreselijk om mijn zelfstandigheid kwijt te zijn. Ik was altijd een heel positieve vrouw. Mijn kinderen herkenden mij die eerste periode niet. Door het revalideren voelde ik mijn onafhankelijkheid groeien en kwam mijn wilskracht terug.’

De wijde wereld intrekken

In de St. Maartenskliniek leerde Gerda fietsen op een driewieler. In het begin was het moeilijk om recht op de fiets te zitten. Gerda: ‘Het zag er naar uit dat ik nooit meer zou kunnen fietsen. Daar wilde ik mij niet bij neerleggen. Met fietsen zet ik mijzelf in beweging, ben ik actief. Ik kan de wind door mijn haren voelen en de wijde wereld intrekken. Dat gevoel is voor mij heel belangrijk.’ Gerda woont nu weer zelfstandig thuis. Ze reist weer met de bus en de trein en onderhoudt haar tuin zelf. Fietsen op haar gewone fiets lukt niet meer en daarom koos ze voor een elektrische driewieler. Om daar veilig op te leren rijden volgde Gerda een paar lessen bij ‘Fietsloket Nijmegen’.

Van schaamte naar plezier

Gerda: ‘In het begin schaamde ik mij op de fiets. Maar nu geniet ik ervan om er weer op uit te kunnen. Deze zomer was ik in Rumpt op vakantie en heb ik mooie tochten gemaakt langs de Linge. Ik ben nog steeds verdrietig over alles wat er niet meer is maar op zo’n moment denk ik: wat ben ik blij dat ik hier fiets op mijn driewieler.’

Informatie

Bewegen is goed, het helpt om gezond ouder worden en op de fiets kunnen grotere afstanden afgelegd worden Op de website Hup op de fiets staan tips om vallen te voorkomen. Op de website van de valwijzer is informatie te vinden over veilig of aangepast fietsen voor senioren. Lukt het niet meer op een gewone fiets? Kijk eens naar een elektrische fiets, driewieler, duofiets of loopfiets. Er zijn verschillende aanbieders, zoals Medipoint van ZZG zorggroep die kunnen helpen de juiste fiets te vinden.

De gratis bijeenkomst ‘Veilig Fietsen’ vind plaats op 28 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in het Dutch Bicycle Centre in het Honigcomplex aan de Waalbankdijk 8B. Aanmelden kan via 0624984241 of info@fietsloketnijmegen.nl Op de website van GGD Gelderland-Zuid is aanvullende informatie te vinden hierover.

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties