Start bouw van 534 appartementen Handelskade

Van onze redactie
15 maart 2014
Gistermiddag is officieel het startsein gegeven voor de bouw van het project Handelskade, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Waalfront in Nijmegen. Gedeputeerde Markink (provincie Gelderland) en burgemeester Bruls en wethouder Kunst van de gemeente Nijmegen waren aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst.

Op de Handelskade komen negen gebouwen met onder meer 534 appartementen en circa 2800m2 commerciële ruimte, direct gelegen aan de Waal en de oude binnenstad. Met een totale investering van 120 miljoen euro is de Handelskade één van de grootste in aanbouw zijnde binnenstedelijke projecten van Nederland.

Burgemeester Bruls hield in het bijzijn van zo’n honderd genodigden een toespraak: ‘Dat zo’n mooi en groot project nu van start gaat, geeft de kracht van Nijmegen aan. We zijn een stad die de komende jaren nog flink doorgroeit, vooral hier in het Waalfront en in de Waalsprong. Mensen wonen graag in onze stad, al sinds de tijd van de Romeinen en zelfs lang daarvoor. Nijmegen is de oudste stad van het land en klaar om weer nieuwe bewoners te ontvangen.’ 

Hierna verrichtten gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland, wethouder Hannie Kunst van de gemeente Nijmegen en directeur Bouwfonds Ontwikkeling Patrick Joosen een officiële handeling. Zij draaiden een waterkraan open, waarmee de Waal symbolisch dichter bij de stad wordt gehaald. Gedeputeerde Markink: ‘Wij zijn zeer blij met de start van de Handelskade. Hiermee krijgt het gebied een impuls van formaat. Als provincie zijn we er trots op dat er via de Robuuste Investeringsimpuls nog eens 1,9 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor aan de Handelskade gerelateerde projecten. We hopen hiermee een extra zetje te geven aan de verschillende onderdelen binnen de sleutelprojecten en het project daarmee te versnellen.’ Patrick Joosen van Bouwfonds Ontwikkeling vult aan: ‘Grotere steden met veel dynamiek in zowel economie als woon- en leefklimaat laten een hoge demografische groei zien. Nijmegen is daar als universiteitsstad met een bruisende historische binnenstad een goed voorbeeld van. Met dit project spelen we in op de toekomstige behoefte van de stad en haar inwoners.’

168 appartementen voor verkoop en 366 voor verhuur


De huidige start bouw van project Handelskade is mede mogelijk doordat Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Standvast Wonen 366 appartementen afnemen bestemd voor de verhuur. Bouwfonds Ontwikkeling brengt de resterende 168 koopappartementen en 2.800 m2 commerciële ruimte in fasen in verkoop. De oplevering van de negen gebouwen aan de Handelskade staat gepland in 2018. De verkoop van de eerste fase start in het voorjaar van 2014.

Over gebiedsontwikkeling WaalfrontMet de start van Handelskade wordt tevens een begin gemaakt met de realisatie van de gebiedsontwikkeling Waalfront. De gebiedsontwikkeling is een samenwerking tussen gemeente Nijmegen en Bouwfonds Ontwikkeling, waarin beide partijen een aandeel van 50 procent hebben. In dit oude industriegebied wordt tot en met 2030 een volledig nieuw stadsdeel ontwikkeld met zo’n 2.000 woningen, horeca en voorzieningen. Momenteel wordt gewerkt aan woningbouw plannen voor het westelijk deel van het gebied, nabij de nieuwe stadsbrug ‘De Oversteek’. Centraal in het gebied ligt de voormalige Honigfabriek, waar via een herbestemmingsproject diverse creatieve en ambachtelijke start-ups zijn gevestigd. Kijk voor meer informatie op www.waalfrontnijmegen.nl.

Over project Handelskade


De bouw van de appartementen wordt uitgevoerd door VORM Bouw. De appartementen zijn verdeeld over negen gebouwen, ontworpen door drie architectenbureaus: Vera Yanovshtchinsky architecten, Mulleners + Mulleners en Studioninedots. De koop- en huurappartementen variëren van lofts en speels ingedeelde startersappartementen, tot luxe appartementen met uitzicht over de Waal. De grootte van de appartementen loopt uiteen van 40m2 tot 300m2. Op de begane grond worden ateliers en woon/werkwoningen gerealiseerd. Daarnaast bestaat het project uit circa 2.800m2 commerciële ruimte (waaronder horeca), een parkeergarage voor bewoners en een fraai ingerichte binnentuin. Het geheel wordt aangesloten op de stadsverwarming van het Warmtenet Nijmegen waardoor gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van de Nijmeegse afvalenergiecentrale ARN. Dit past in de filosofie van duurzame gebiedsontwikkeling. Kijk voor meer informatie op www.handelskade.nu.

Over Bouwfonds Ontwikkeling


Bouwfonds Ontwikkeling is een ontwikkelaar van integrale woongebieden en kleinschalige multifunctionele projecten. Het bedrijf is onderdeel van Rabo Vastgoedgroep, de vastgoedonderneming van Rabobank. In Nederland is Bouwfonds al jarenlang marktleider op binnenstedelijke en uitleglocaties en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit van ons land. Sinds 1946 heeft Bouwfonds meer dan 285.000 woningen gerealiseerd. Onder de naam Bouwfonds Property Development is sinds 1993 ook internationaal een sterke positie opgebouwd, met een plaats in de top-3 van woningontwikkelaars in Duitsland en in de top-10 in Frankrijk.


Dit bericht delen:

Advertenties