Impact van taal centraal op DRONGO-talenfestival 2019

Van onze redactie
15 oktober 2019
De impact van taal is het thema van het DRONGO-talenfestival. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober vindt de achtste editie van het evenement van en voor de taalsector plaats op de campus van de Radboud Universiteit. Tot de headliners behoren onder andere: Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, journalist Herbert Blankensteijn en schrijver Abdelkader Benali.
DRONGO-talenfestival is een jaarlijks terugkerend, toonaangevend evenement over taal en het enige moment waarop de hele taalsector bij elkaar komt om gezamenlijk, in een inspirerende omgeving, kennis te delen en tot nieuwe initiatieven te komen. Het draait bij het DRONGO-talenfestival om wat taal doet. Taal kan een enorme motor zijn voor de eigen ontwikkeling en voor de economie, maar het kan er ook een rem op zetten.

Gezonde taalsector onmisbaar

Maaike Verrips, directeur van de Taalstudio en initiatiefnemer: ‘Het DRONGO-talenfestival is mede ontstaan vanuit de behoefte om meer zichtbaarheid te creëren voor de impact van taal. Een gezonde taalsector is onmisbaar voor elk individu, voor de samenleving én economische groei. Aan ons de taak om dat nog duidelijker over het voetlicht te brengen.’ Van Maaike Verrips verscheen hierover onlangs een opiniestuk in het Financieele Dagblad.

Divers programma

Het DRONGO-talenfestival kent een ontspannen en informele festivalsfeer. In de wetenschappelijke labs valt te leren hoe nepnieuws te herkennen is, kennis van spreekwoorden kan getest worden of er kan ervaren worden hoe overtuigend een tekst overkomt. Lidewijde Paris illustreert hoe gewone taal magische literatuur wordt, Sarah Gagestein vertelt hoe talige frames en duwtjes gedrag kunnen beïnvloeden en Tsead Bruinja en Femke IJlstra demonstreren hoe muziek een poëzievoordracht spannender kan maken. Verrips: ‘Hier ontdek je álle nieuwe ontwikkelingen in de taalwereld. Er komen wetenschappers met spannende experimenten en dichters en sprekers die vertellen over de toekomst van de taalwereld. Er is een aanbod van taaltrainingen, onderwijs, uitgevers, boekverkopers, tolk- en vertaalbureaus, overheid- en belangenorganisaties en taalreisorganisaties.’

Laaggeletterdheid en onderwijs

Maaike Verrips denkt dat het belangrijk is om écht verder te kijken op taalgebied: ‘Denk bijvoorbeeld aan laaggeletterdheid. Op het DRONGO-talenfestival vind je een debat over waarom de problemen op dat gebied steeds groter lijken te worden, ook al gaat daar al jaren veel geld naartoe. Wij vragen ons af of er wellicht een andere aanpak nodig is. Onderwijs is nog zo’n belangrijk onderwerp: we onderzoeken op welke manier we het taalkapitaal in gezinnen maximaal kunnen benutten om taalachterstanden te voorkomen.’

Over de Taalstudio

Maaike Verrips organiseert sinds 2012 het DRONGO-talenfestival en leidde in opdracht van de Taalunie het onderzoek dat resulteerde in het rapport ‘Over de economische betekenis van taal’. De Founding partners van het DRONGO talenfestival 2019 zijn: de Taalunie, de Radboud Universiteit, de Europese Commissie, het Europees Parlement, de gemeente Nijmegen, de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen, en de Gelijke Kansen Alliantie (Ministerie van OCW).


Dit bericht delen:

Advertenties